JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Facebooks dator ska skapa AI för virtuella världar

Meta bygger en superdator för miljarder kronor som klarar triljoner räkneoperationer per sekund och skapar neuronnät med biljoner parametrar. Den ska användas för att lära AI leva i Metas kommande 3D-facebook, metaversum.

Det första skåpet kommer på plats.

Metas nya superdator för AI heter RSC (Research Supercluster) och ska bli klar under året. Den placerar sig utan problem i tio-i-topp över dagens snabbaste datorer med en teoretisk topprestanda på fem triljoner flyttalsoperationer per sekund, fem exaflops, en femma med arton nollor, 5 x 1018.

Den nya datorn får därmed ganska exakt tusen gånger högre prestanda än den superdator som Meta (dåvarande Facebook) byggde år 2017.

Den är trots det en besvikelse för redaktörerna på superdatorsajten The Next Platform, eftersom den byggs av standardkomponenter. De hade hoppats på den generation efter A100 som de tror ska lanseras i mars, och en maxprestanda på nära 20 exaflops.

Metas AI-superdator är inte den enda som byggs i samma klass just nu. I Europa byggs en av 14 000 stycken A100-processorer. Datorn Berzelius i Linköping byggs av samma komponenter. Me den har bara 480 stycken A100-processorer.

Andra AI-superdatorer byggs av AMD:s och Intels motsvarande superprocessorer. Tesla använder en egenutvecklad motsvarighet till A100.

Facebooks ägare Meta behöver datorn för att utveckla AI som kan fungera i metaverse, metaversum. Det är en sorts 3D-fortsättning av Facebook där vi inte bara interagerar i text och bild. Vi sätter på oss cyberhjälmar och rör oss i artificiella 3D-världar. Och tvärtom – släpper in AI:s ögon och öron i vår fysiska värld.

Datorn ska utveckla AI som förstår rumslig interaktion i stökiga verkliga miljöer. Det kallas embodied interaction, kroppslig interaktion. Intrycken ska kunna komma från flera sinnen samtidigt. Det kallas multimodalitet.

Ett forskningsprojekt på Meta är att låta AI läsa på läpparna för att höra vad som sägs. Ett annat är att 3D-scanna en bostad utan att behöva filma varje kvadratcentimeter – AI kan fylla i luckorna genom att exempelvis gissa att det är tomt under bordet. Ett tredje projekt handlar om att lära AI lokalisera varifrån ett ljud kommer.

Meta finns bland de företag som har bäst förutsättningar för att kunna göra tekniska framsteg inom området. Chefen över AI-utvecklingen är Yann LeCun, en av de tre professorer som fick turingpriset (nobelpriset i datavetenskap) för sitt arbete med AI-tekniken deep learning.

Via Facebooks användare har Meta tillgång till massor av data över interaktion som kan användas för att träna upp den nya AI:n.

Läget påminner om det som rådde när deep learning mognade på 10-talet. Algoritmerna i sig fanns redan sedan decennier. Det som tillkom var kraftfullare datorer och stora volymer av data att träna upp AI-modeller av.

Nu bygger Meta ännu mer datorkraft. Och när Facebooks användare börjar röra sig i Facebooks metaversum kommer de att generera nya interaktionsdata som kan användas (anonymiserat) för att skapa multimodal, kroppslig artificiell intelligens.

Det här är Metas blivande superdator:

• Sekundärminne som mäts i exabyte
• Bandbredd till sekundärminne: 16 Tbyte/s
• Prestanda i 16-bitars AI-flyttal (Bfloat): 4,99 exaflops
• Uppskattad Linpackprestanda (HPCWire): 227 petaflops
• Uppskattad prislapp (The Next Platform): 500 miljoner dollar, inklusive mängdrabatt från Nvidia

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)