JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batteriinsamling: Litium skapar nya utmaningar

Litiumjonbatterier är på god väg att ersätta alkaliska batterier. Det ställer andra krav på återvinning då litiumbatterier kan hamna i termisk rusning och börja brinna, menar återvinningsorganisationen El-Kretsen som nu tvingas till nya rutiner

El-Kretsen bildades för över 20 år sedan i samband med att producentansvaret infördes. Det betyder att de som säljer elektroniska produkter också måste ta hand om sina förbrukade varor och därmed hjälpa till att sluta kretsloppet. El-Kretsen har i uppgift är att hjälpa producenterna genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem

Idag är drygt två procent – eller 3 500 ton – av det elavfall som samlas in i Sverige batterier.
Än så länge är enbart drygt 10 procent av dessa litium- eller litiumjonbatterier, men andelen lär öka speciellt som litiumbatterier står för 35 procent av nyförsäljningen.

De energirika litiumbatterier utmanar El-Kretsen.

Kristina Eriksson

– Det är allmänt känt att litiumbatterier kan hamna i termisk rusning och börja brinna, säger Kristina Eriksson, ansvarig på El-Kretsen i ett pressmeddelande.

Numera är litiumjonbatterier därför klassade som farligt gods, vilket redan påverkat batteriinsamlingen i form av nya rutiner och separerade behållare för insamling. Men åtgärderna som hittills gjorts tycks inte vara tillräckliga.

– Jag ser att riskerna med insamlingen av litiumbatterier ökar i takt med att andelen litiumjonbatterier ökar och energiinnehållet också ökar.

–  Det har förekommit bränder, framför allt i anläggningarna där batterierna tas emot och hanteras, exempelvis sorterings- och återvinningsanläggningarna.

En åtgärd som El-Kretsen överväger är att förutom nya rutiner addera en ny typ av brandsläckare utvecklad specifikt för att släcka bränder för litiumbatterier.  

– Detta släckmedel är baserat på samma mineral som vermikulit – men det är löst i vatten och kan därför lägga sig som ett täcke på batteriet när det brinner och kyla ned det så att den termiska rusningen bromsas eller avtar – och branden släcks.

Vermikulit är ett mineral med mycket hög värmebeständighet. Den isolerar och skyddar så att värmeutveckling inte sprids från ett batteri till ett annat.

Materialet används redan på Återvinningscentraler för att isolera olika lager av litiumbatterier, när de samlas i en behållare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)