De två innovationsprogrammen Smartare elektroniksystem och IoT-Sverige ska tillsammans ta fram en handbok för hur man konstruerar cybersäkra IoT-system. Har du åsikter om hur det görs på bästa sätt, och vill delta, finns chansen.
Efter det lyckade arbetet med Smartare Elektronikhandboken – som ska få allt från utvecklare och inköpare till producerande företag att prata samma språk och därmed undvika missförstånd samtidigt som kvaliteten höjs på slutprodukterna – är det nu dags för nästa projekt, en handbok kring cybersäkra IoT-produkter.
Primär målgrupp för den nya handboken är utvecklare och konstruktörer av IoT-produkter som arbetar i utvecklingsfasen och senare underhåller en IoT-produkt under dess livscykel. Vidare ska handboken ge råd för att få med cybersäkerhet under en IoT-produkts hela livscykel, från idéstadiet, under framtagningen, i drift ända tills dess den tas ur drift och skrotas eller används för andra syften där den fortvarande kan skapa värde.
I och med att livslängden på en IoT-produkt kan vara väldigt kort eller väldigt lång så behöver detta tas med i kravbilden så att inte ökande cybersäkerhetskrav gör en IoT-produkt oanvändbar efter bara något år.
Projektet bedrivs i en arbetsgrupp med kompetens i hela värdekedjan. Målet är att handboken ska bli klar mot sklutet av året. Det finns fortfarande plats för fler så vill du delta så hör av dig till projektledaren John Lindström, john.lindstrom(at)dielcon.se.