Vid årsskiftet flyttade grafentillverkaren 2D fab in i nya större lokaler för att kunna skala upp produktionen. Bolaget har en egenutvecklad och miljövänlig metod för att producera grafen genom så kallad hydromekanisk exfoliering.
Grafen kan användas till lite av varje, exempelvis har det bra ledningsförmåga och kan transportera värme. I det här fallet är grafenet i första han tänkt att användas som en inblandad komponent för att göra exempelvis plast eller komposit starkare och mer hållbart.
2D fab har kapacitet att producera tio ton per år.
Företaget har tillsatt en extern vd för att leda bolaget genom utvecklingen mot industrialisering.
– Jag kliver ombord i ett skede där bolaget befinner sig i en fas mellan start-up och scale-up, säger Mikael Algvere i ett pressmeddelande.
– Vi håller just nu på att industrialisera våra produkter på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Vi har också anställt ett säljteam och vi ser fram emot att skala upp produktionen under det kommande året,
2D fab startade som ett forskningsprojekt vid Mittuniversitetet 2013. Bolaget grundades när forskaren Sven Forsberg insåg att metoden som de använde kunde producera grafen billigt, skalbart och miljövänligt.
Norrlandsfonden har varit med som finansiär sedan 2018.