JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinas svar: Stoppar Intels köp av Tower

USA försöker på olika sätt begränsa Kinas tillgång till avancerad halvledarteknik. Landets svar ser ut att bli stoppade affärer, inklusive Intels köp av foundryt Tower, skriver nyhetsbrevet Fabricated Knowledge.

Nyligen gav Dupont upp köpet av Rogers efter det att affären inte fått klartecken från de kinesiska konkurrensmyndigheterna. Ytterliga två större affärer ser ut att gå samma öde till mötes. Det är Maxlinears köp av Silicon Motion och Intels köp av Tower.

Bägge affärerna väntar på godkännande av SAMR (State Administration for Market Regulation) som är den kinesiska motsvarigheten till amerikanska FTC.

Även marknaden lutar åt att det inte kommer något godkännande. Tower handlas runt 40 dollar trots att Intels kontantbud är 53 dollar. Företaget var tänkt att bli ett snabbspår för Intels foundryverksamhet plus att affären skulle tillföra tillverkning inom analogt och blandsignal.

Israeliska Tower har ingen verksamhet i Kina så varför behövs ett godkännande?

Doug O'Laughlin förklarar det i sitt blogginlägg med att alla företag som säljer för mer än 55 miljoner dollar i Kina behöver det. Intel skulle visserligen kunna strunta i tillståndet men riskerar då att tappa runt 30 procent av sin omsättning. Så långt kommer det knappast att gå eftersom Kina är alltför beroende av utländska halvledarkretsar, men det kan bli ekonomiskt kännbart för Intel som kan straffas med importavgifter.

Givet att affären kan ses som en del av USA:s strävan att minska beroendet av Taiwan genom att stärka den inhemska tillverkningen räknar Doug O'Laughlin med att godkännandet kommer att dra ut på tiden och att affären till slut går i stöpet.

Tilläggas kan att även det omvända sker. Tyskland stoppade exempelvis Silex köp av Elmos halvledarfabrik i Dortmund nyligen och Nexperia får inte behålla halvledarfabriken i Newport som köptes förra året.

Länk till Fabricated Knowledge.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus