JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel lägger ner Risc V-projekt

Plötsligt har webbplatsen för Intels Risc V-program Pathfinder slutat fungera, och Intel meddelar kortfattat att det är avslutat.

Efter bara ett knappt halvår lades Intels projekt Pathfinder ner igår. Den som använt Pathfinder uppmanas av Intel att snarast flytta sitt projekt till någon annan plattform.

Intel har satsat stort på cpu-arkitekturen Risc V, närmare bestämt på stöd för konstruktion av systemkretsar som integrerar ekosystemen för såväl den egna X86-arkitekturen som Risc V och Arm.

Pathfinder är bara ett av många projekt i den Risc V-satsningen.

Nedläggningen sker samtidigt som Intel gör andra neddragningar efter att ha tappat 20 procent i omsättning i fjol. Är förklaringen att Pathfinder i sig inte bedömdes tillräckligt fruktbar att investera vidare i?

Eller ska nedläggningen tolkas som ett minskande engagemang i Risc V?

Tillsvidare får världen avvakta att Intel uttalar sig och reder ut exakt varför Pathfinder lagts ner. 

Pathfinder gick att använda gratis, med hobbyister och forskare som typanvändare. Det fanns också en Professional Edition.

Pathfinder lät dig designa systemkretsar för Linux, Zephyr och Free Rtos för implementering i FPGA eller asic. Ett par dussin företag hade bidragit med kod och verktyg, senast Ceva i december och tidigare bland annat Sifive,  Cadence, Codasip, Fraunhofer, Imperas, Mips, Siemens och ST Microelectronics

Det ska förhoppningsvis inte vara något problem att migrera från Pathfinder om du haft ett projekt där. Det hälsar svenska IP-experten Olof Kindgren, och föreslår de öppna verktygen FuseSoC och Edalize.

Olof Kindgren

– Jag skulle vilja säga att detta är ett skolexempel på varför de finns. Ett primärt användningsområde för FuseSoC och Edalize är att snabbt kunna flytta sina designer till andra leverantörers plattformar så att man har bättre kontroll över sin framtid när EDA-båtarna kapsejsar.

Han säger sig inte vara förvånad över nedläggningen.

– EDA-leverantörerna är oerhört ivriga på att få in användare till sina plattformar men har ett uruselt track record när det gäller att hålla saker vid liv.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)