JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LKAB: EU:s mål för höga – och för låga

Att EU skulle kunna utvinna tio procent av sina egna strategiska råvaror år 2030 är inte realistiskt med dagens regelverk. Det är LKAB:s kommentar till EU-kommissionens lagförslag om kritiska råvaror. Och tio procent är förresten ett långt ifrån tillräckligt mål.

Regelverken för gruvbrytning måste ändras. 

Det är LKAB:s kommentar till EU-kommissionens lagförslag om självförsörjning av kritiska råvaror, som kommissionen presenterade i veckan.

LKAB tycker för det första att tio procent är ett för oambitiöst mål, om det är resiliens som EU vill uppnå.

Å andra sidan, påpekar LKAB, är inte ens det blygsamma målet på tio procent uppnåeligt till 2030. Företaget pekar på världsnyheten från förra månaden om dess fynd av sällsynta jordartsmetaller – det kommer att ta minst tio till femton år innan det fyndet kan realiseras.

– EU:s självförsörjning för kritiska råvaror står och faller med tillståndsprocesserna, säger LKAB i ett pressmeddelande.

Med dagens regelverk är det enligt LKAB mycket svårt att öppna en ny gruva och att bygga upp infrastruktur för bearbetning.

Niklas
Johansson

– Jag kan inte nog betona det här! säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat.

– Antingen hittar Europa ett sätt att skynda på tillståndsprocesserna ordentligt med hänsyn till förutsättningarna för gruvdrift, eller så riskerar vi att bromsa den gröna omställningen ytterligare.

– Och som vi alla vet behöver den gå snabbare, inte långsammare. Europa kan inte fortsätta att vara beroende av import från länder där Europa inte har någon insyn i miljöskydd och mänskliga rättigheter.

Rent tekniskt skulle brytning kunna inledas om kanske ett år om beslutet fattades.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)