Brittiska Arm – som licenserar IP-kärnor – vill i fortsättningen ha betalt av sluttillverkaren, och i proportion till hur mycket produkten kostar. Uppgiften kommer från tidningen Financial Times.
Idag tar Arm licensavgift och royalties av kretstillverkare som Qualcomm och Mediatek baserat på priset på kretsen som IP-kärnan integreras i.
Arm vill nu istället skicka räkningen för royalties till den som använder kretsarna i sina slutprodukter som Xiaomi och Oppo.
Kretstillverkare ska bara kunna sälja sina kretsar till tillverkare som tecknat avtal med Arm.
Tanken med att ta betalt högre upp i näringskedjan är helt enkelt att öka intäkterna.
Dels finns det fler företag att ta betalt av. Och dels är värdet på slutprodukten högre och det kan därför kännas rimligt i en prisförhandling att även värdet på licensen ska vara högre i absoluta mått mätt.
Omgörningen kan ge Arm intäkter som är flera gånger högre än idag. Detta enligt en ledande tillverkare av mobiltelefoner som Financial Times pratat med.
Enligt tidningen har Arm skapat den nya prismodellen för att höja värdet inför den kommande börsnoteringen.
På telekommarknaden har patentägare i stor utsträckning lyckats genomdriva motsvarande modell för licensering, trots hårt motstånd från produkttillverkare. Modellen har använts för mobiltillverkare och på sistone även för biltillverkare.
Arm hoppas kunna börja använda den nya licensregeln redan nästa år. Fokus ligger på cpu-familjen Cortex A som ger Arm stora inkomster inom mobiltelefoner.