Det ser ut som ytterligare ett EU-projekt för att stärka små och medelstora företag men Silicon Eurocluster har ett enklare ansökningsförfarande och inget krav på samarbete över landsgränserna. 12 projekt kommer att få 80 000 euro vardera för att ta fram en demonstrator.
– Det måste vara minst två små eller medelstora bolag i projektet. Ett kan ha den tekniska lösningen och det andra vara det företag där lösningen ska appliceras, säger Alma Sandberg.
Hon arbetar på Mobile Heights som skrivit utlysningstexten och som kommer att leda arbetet med att sålla fram vilka projekt som beviljas pengar.
– Under de senaste åren har vi jobbat aktivt för att få en plats på den europeiska arenan, vi har sett att det finns jättemycket finansiering och att andra länder är bättre än vi på att ta hem denna typ av finansiering.
Mobile Heights är sedan några år med i det som kallas Silicon Europe Alliance och består av kluster i nio länder som alla har liknande syfte inom mikroelektronikområdet.
MEST KÄNT är kanske Silicon Saxony i Tyskland men det finns även medlemmar i Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Nederländerna, Österrike och Irland.
Projektet koordineras av det franska klustret Minalogic.
– Vi jobbar tillsammans som ett informellt nätverk men slutmålet är att bli en juridisk entitet.
I motsats till andra EU-projekt finns inget krav i Silicon Eurocluster på att företagen ska komma från olika länder även om det är en bonus i bedömning.
Totalt kommer 12 projekt att få 80 000 euro vardera, pengar som kommer från EU.
– Det är en klumpsumma och man behöver inte redovisa hur man använder pengarna på samma sätt som i andra EU-projekt, säger Alma Sandberg.
Det behövs ingen medfinansiering och pengarna får fördelas fritt mellan bolagen i konsortiet. Dock finns en maxgräns på 60 000 euro för hur mycket ett av bolagen kan få. Dessutom får projekten inte köpa externa tjänster för mer än 30 procent av den finansiering som beviljats.
Ansökan ska bland annat beskriva vad företagen vill göra, hur produkten ser ut, om lösningen är skalbar, hur konkurrensen ser ut och om den går att sälja i andra länder.
Radiokommunikation, cybersäkerhet, artificiell intelligens, energiskördning, fotonik och sensorer är områden som passar projektet men även andra saker inom elektronikområdet kan komma i fråga.
Idealprojektet lyfter tekniknivån i en bransch som halkat efter i digitaliseringen. Projektet bör resultera i en demonstrator i form av ett inbyggt system med en Raspberry Pi, en Arduino eller liknande inbyggnadskort plus mjukvara. Det kan exempelvis handla om en 5G-uppkopplad edgelösning.
Slutresultatet ska vara så pass långt kommet att den tål att testas utanför labbet, i en verklig användarmiljö.
I praktiken innebär det att projektet bör ligga på det som kallas nivå 4 på TRL-skalan vid start och komma till nivå 6 när projektet är genomfört efter sex till nio månader.
TRL står för Technology Readiness Level och är en skala från ett till nio, där nio innebär att en produkt är färdig att skeppas till kund.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Sista dag för ansökan är den 31 maj. För den som funderar på att ansöka genomförs webinarier den 18 april och 3 maj.
Mer information finns här.
Fakta
Mobile Heights grundades år 2009 av Sony, Ericsson, Telia, Region Skåne, Lunds universitet och Malmö universitet som en medlemsfinansierad, icke vinstdrivande klusterorganisation.
Uppgiften är att samla näringsliv, akademi och offentlig sektor för att skapa tillväxt i regionen.
Mobile Heights har 14 anställda och runt 130 organisationer är medlemmar.