De svenska uppstartsföretagen Epishine och Ligna har tillsamman med Ynvisible tagit fram en demonstrator som mäter koldioxidnivå, temperatur och relativ luftfuktighet. Enheten visades upp på Lopecmässan i München första veckan i mars.
– Vi har byggt den för att visa vad man kan göra med komponenterna, sen var det kul att höra att några ville köpa den, säger Lignas vd John Söderström om reaktionerna på mässgolvet.
Företaget utvecklar en superkondensator baserad på skogsråvara och har tagit fram Ben, som systemet kallas, tillsammans med Ynvisible som utvecklar organiska displayer och Epishipe som bidrar med en solcell som skördar energi inomhus.
Det är första gången som de tre företagen, som ingår i det östgötska klustret kring tryckt elektronik, gör ett projekt ihop. Ynvisble och Epishine håller till i Linköping medan Ligna Energy återfinns i Norrköping.
På mässan mätte sensorn koldioxidhalten en gång per minut medan temperaturen och den relativa luftfuktigheten mättes fyra gånger per minut.
Displayen visar temperaturen och en varning tänds när koldioxidhalten blir för hög. Dessutom skickas värden via Bluetooth LE till en lämplig mottagare.
– I en verklig miljö kanske man skulle mäta fyra gånger i timman, på mässan var det kul att få snabba resultat när man blåste på den.
Systemet är byggt på ett konventionellt kretskort med systemkretsen NRF52832 från norska Nordic Semi, som även innehåller en Bluetoothenhet. Men det som drar mest ström är koldioxidsensorn från Delsboföretaget Senseair, den ligger på 140 mA under mätning. Sensorn för temperatur och relativ luftfuktighet kommer från amerikanska Sensirion.
Allt strömförsörjs av Epishines solcell som laddar upp Lignas superkondensator. Det finns inget batteri.
– Det räcker gott och väl för att klara mörka perioder genom att sänka mätningarna lite. Systemet är inte intrimmat för det, säger John Söderström.
Innan någon kan göra en produkt av systemet återstår en del arbete. Det handlar bland annat om livslängden.
– Vi håller på att trimma in vår nya produktionslina för att öka livslängden. Vi siktar på tio år men om vi får fem till sju så är vi slagkraftiga. Det gäller bara att hitta applikationer som är rätt.
Dessutom är det önskvärt att tillverka åtminstone solcellen och superkondensatorn i samma tryckprocess.
– Det finns ett överflöd av grejer vi vill bygga, men vi måste hitta det som är rätt för stunden. Vi bygger också för att lära oss och visar inte upp allt, säger John Söderström.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Den som missade Lopecmässan i München och är nyfiken på systemet kan se det på Stockholm Tech Show i Kista första veckan i maj.