JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskning: Siktar på 30 procents verkningsgrad med svensk tandemcell

Världens tre största tillverkare av solceller ska tillsammans med svenska Midsummer och University of New South Wales försöka utveckla en tandemsolcell med en verkningsgrad på trettio procent.

Det ska resultera i en kisel-CIGS-tandemsolcell som är stabil. Lösningen kommer att enbart bestå av redan kommersiell teknik.

En så kallad tandemsolcell består av flera skikt som fångar varsin del solens spektrum – därav den teoretiskt höga verkningsgraden.

UNSW kommer att utföra forskningen på en av Midsummers forskningsmaskiner Uno, som  slutinstallerades på UNSW i maj förra året. 

Projektet fick finansiering i december 2022. Det har en budget på drygt 84 miljoner kronor och finansieras delvis av den australiensiska staten. De tre solpanelstillverkarna är Longi, Trina och Jinko.

Dagens massproducerade kiselpaneler håller en verkningsgrad runt 20 procent och ger runt 200 W per kvm. Tunnfilmspaneler av exempelvis typen CIGS (koppar, indium, gallium, selen och/eller svavel) ligger runt 16 procent och ger cirka 111 W/kvm.

I mars meddelade Midsummer att företaget medverkar i ett forskningsprojekt på tandemsolceller även vid universitetet UCLA i Los Angeles. Det har hittills resulterat i en perovskit-CIGS-tandemsolcell med en verkningsgrad på 24,9 procent (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)