Många fackförbund, däribland SIF, har startat särskild serviceverksamhet för de allt fler personer som jobbar inom egen firma. Men har de någon målgrupp bland elektronikkonsulterna?
- Det blir ju att de går in och konkurrerar med branschorganisationerna, säger Hans Michel som bytte SIF mot Elektronikindustriföreningen när han blev sin egen för tio år sedan.
Allt fler människor jobbar under andra former än traditionell anställning, till exempel som självanställda konsulter som går ut och in i tillfälliga projekt. Frågan för dem är om man ska fortsätta att identifiera sig med sina löntagande kolleger eller söka samhörighet bland större företagare? Båda möjligheterna finns.
- Jag var ju inte anställd längre och fackavgiften var inga småpengar. Vad skulle jag få för den? undrar Hans Michel, som numera driver den egna firman ABC Cad i Stockholm, där han utvecklar bland annat trafikljusstyrningar.
Nu är han i stället med i Elektronikindustriföreningen, och tycker att han har nytta av det.
- Föreningen informerar om allt som händer. De har varit till rätt mycket hjälp när det gäller EMC-regler och så. Jag har till och med fått hjälp i en tvist - det var någon annonsskojare som de hjälpte mig att bli av med.
Föreningen arrangerar också ölkvällar i Stockholm en gång i månaden.
- Det har väl hänt att man har suttit och snackat och fått någott tips om någon leverantör eller om något bra cadsystem.
Elektronikindustriföreningen skickar ut nyhetsbrev per fax, och skräddarsyr försäkringar. Den kan också sluta avtal med medlemmarnas anställda. Cirka 20 av medlemmarna är soloföretagare.
SIFs egenföretagartjänst, å andra sidan, har totalt 700 medlemmar i olika branscher. Till tjänsterna hör försäkringar, bokföring, rättsassistans etc.
Det går att stå med i a-kassan utan att vara med i facket.