JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efterlyses: verktyg för 0,25 μm- kretsar
Klyftan mellan vad kislet erbjuder och vad verktygen förmår växer. Många konstruktörer drar sig för att ta steget till 0,25 μm.


Brist på verktyg var kanske inte vad man hade väntat sig på konstruktionskonferensen Dac - Design Automation Conference, som i år lockade rekordmånga utställare såväl som besökare. Men verktygsbristen kom faktiskt på tapeten vid flera tillfällen under konferensen. Det som saknas sades vara verktyg för att konstruera riktigt stora kretsar, eller system-på-kisel som de ofta kallas.

- Vi springer in i väggen vid 0,25 μm, säger Gary Smith på analysfirman Dataquest.

Framför allt saknar han verktyg för att göra virtuella prototyper och menar att det därför är svårt att förutsäga fysiska effekter tidigt i konstruktionsarbetet. Problemet är att otrevligheter som elektromigration dyker upp redan i 0,25 μm-kretsar.

- Vi kan leverera tidsinställda bomber, varnar Gary Smith.

Verktygsbristen ställer till problem för kiseltillverkarna som investerat miljarder i avancerad processteknik. Idag kan många kiselfabriker tillverka miljongrindarskretsar i 0,25 μm, en handfull erbjuder 0,18 μm eller ännu finare processer. Men kunderna infinner sig inte just för att verktygsstödet är för dåligt.

- Många företag drar sig för att konstruera i 0,25 μm, de nöjer sig med 0,35 μm i stället, säger Gary Smith.

Enligt Dataquest överväger nu flera halvledartillverkare att blåsa liv i sina interna verktygsavdelningar för att försöka överbrygga konstruktionsgapet, alltså den växande klyftan mellan vad kislet kan erbjuda och vad verktygen förmår.



Nanometerutmaning


En som också är bekymrad över verktygens förmåga är Gadi Singer, som basar över konstruktionstekniken på Intel. Vid konferensens årliga paneldebatt talade han om "nanometerutmaningen", som går ut på att konstruera kretsar med hundramiljontals transistorer som ska ticka fort. Mycket fort.

- Inom fem år finns 1,7 GHz-produkter på marknaden, och det betyder att vi måste starta konstruktionsarbetet nästa år eller året därefter.

En klockhastighet på 1 GHz innebär klockperioder på 1 ns, vilket gör att verktygen måste ha ps-noggrannhet. En annan stötesten som Gadi Singer nämnde är testarna som har svårt att hantera de allt grindrikare och snabbare kretsarna.

- Det blir snart dyrare att testa en transistor än att tillverka den, spår Gadi Singer.

Han avslutade med att ställa en fråga till de samlade leverantörerna:

- Är verktygsindustrin verkligen redo för nanometerutmaningen?

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)