JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finländsk storsatsning på bredbandsmobiler
Glöm VR, Virtual Reality. Det är snart ute. Nästa begrepp är AR, Augmented Reality. Förhöjd verklighet. Det tar man på allvar i Finland.


Finland är kanske en av världens mest mobilinriktade länder. Nu forskar finländarna på tredje generationens mobiltelefoner som integrerar virtuell verklighet i användargränssnittet.

VTT Electronics och Uleåborgs Universitet har presenterat Cyphone, framtidens mobiltelefon med "förhöjd verklighet", eller "augmented reality". Med Cyphone kan man överföra en tredimensionell upplevelse via trådlösa lokala nät.

Med ökad verklighet, eller augmented reality, menas en kombination av realtid och virtuell verklighet.



Virtuell verklighet i realtid


Forskningsprojektet heter PIHVI, uttytt "Picocellular based personal Virtual Products Services". I projektet ska man utveckla mobila tjänster och användargränssnitt baserade på virtuell verklighet.

- Vi erbjuder en virtuell värld till användaren i ett trådlöst nät, så att han erhåller en ökad verklighet. Det leder till många nya mobila tjänster, säger professor Petri Pulli som leder projektet.

Cyphoneterminalen, som är justerbar och går att vika ihop, innehåller en kikarliknande skärm, en sändare, en mottagare, styrelektronik och ett spårningssystem.

Avancerad tredimensionell optik samlar in information från omgivningen. Om en användare tittar genom Cyphone ut på gatan överförs bilden i realtid till en mottagare, tillsammans med kompletterande information, till exempel gatunamn, eller en karta. Svårigheten är att synkronisera realtidsbilden med en syntetisk virtuell bild.



Pilotprojekt kan starta i höst


- Cyphone är än så länge ett koncept, inte en färdig produkt. Men målet är att starta ett pilotprojekt i Uleåborg i höst, säger Pulli.

Han arbetar med virtuella produkter tillsammans med en grupp på VTT, som heter Virtual Products. År 2003 kommer Cyphone att vara kommersiellt tillgänglig, säger han. I början kommer priset att ligga runt 2 000 dollar.

Forskningsgruppen har tagit fram flera Cyphoneprototyper. VTT har utvecklat elektroniken och optiken medan Uleåborgs universitet tog fram användargränssnittet.

Hittills är elektroniken så stor att den måste hänga utanför terminalen.



Bara lite dyrare än mobiltelefon


Skärmarna i prototyperna kommer från den amerikanska skärmleverantören Kopin och kostar upp till 20 000 dollar styck. Men skärmpriserna sjunker ständigt och enligt Pulli kommer Cyphone att kosta bara 30 procent mer än en vanlig mobiltelefon år 2010.

Användargränssnittet skiljer sig mycket från dagens mobiltelefoner. Det finns fyra knappar för att välja fram tjänsterna. Man kan till exempel välja "Telepresence"-tjänsten, där två eller flera användare kan kommunicera med varandra via bild och ljud i realtid. Användarna känner på så sätt en ökad närvaro med varandra. Telepresence kan få stor betydelse inom sjukvård och bevakning av barn. Det finns också planer på en lokaliseringstjänst som kan hjälpa användaren att hitta vägen i främmande städer.



Tre meter breda celler


Systemets ryggrad är ett trådlöst piconät som kallas för PSN, eller Picocellular Personal Surround Network. Pilotnätet är ett trådlöst lokalt nät baserat på den amerikanska standarden IEEE 802.11.

Cellerna är bara tre meter breda vilket gör att överföringar sker med hög hastigheter, runt 2 Mbit/s. Systemet är därför anpassat till den tredje generationens mobilsystem, UMTS, Universal Mobile Telecommunication System. Förutom terminaler finns en stationär basstation och en mobilbasstation.

Cyphoneprojektet är delvis finansierad av den finländska industrin. Nokia, Sonera, Polar Electro, CCC och Elektrobit är inblandade i forskningen.

- Företag som Nokia, Ericsson eller Philips kommer att ansvara för terminaler medan mindre företag kanske säljer de nya tjänsterna, gissar Pulli.

Uleåborgs Universitet utvecklar redan idag olika tjänster för produkten, exempelvis bevakningssystem och säkerhetssystem för hemmet.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)