JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Justerbar laser gav kapital direkt
- Man möter en massa trevliga människor som inte är så svårflörtade.

Så beskriver lasertillverkaren Altituns vd Lennart Ramberg jakten på riskkapital. Men så fick han också napp hos de två första han talade med.



- Det är inte alls så svårt att få tag på kapital idag, förutsatt att man uppfyller en ganska lång lista på krav som kapitalbolagen ställer.

Det låter som en självmotsägelse när Lennart Ramberg, vd för årsgamla lasertillverkaren Altitun i Kista, beskriver förutsättningarna att hitta finansiering till en affärsidé inom elektronik. De kapitalbolag och rika enskilda som går in som ägare i nystartade bolag har å ena sidan mer pengar än någonsin avsatta för sina köp, och det är ord som elektronik, IT, telekommunikation och medicinsk teknik som får dem att spetsa sina öron ordentligt. Men samtidigt håller riskkapitalbolagen på att bli allt mer specialiserade och teknikkunniga, och det krävs mycket förberedelser för den som hoppas få in pengar i sin firma.

- Alla kanske inte tycker att det är så lätt, för kapitalisterna kräver att man har torrt på fötterna i en hel del avseenden, säger Lennart Ramberg, som särskilt betonar vikten av att man förmår tala för sin idé - sälja in den.

- De vill att man behärskar marknadsföring och att man skapar någon slags överförbart värde i bolaget.

Att värdet ska vara överförbart innebär att kapitalbolaget ska kunna sälja sina aktier efter ett par år. Därför ser det gärna att företaget redan från början presenterar planer på en framtida börsintroduktion.



Entreprenör på svältkur


Altitun, som grundades av Ramberg och fyra kollegor, håller på att kommersialisera teknik från IMC, i form av en liten halvledarlaser vars våglängd är steglöst justerbar. Den tänkta tillämpningen är våglängdsmultiplexering, det vill säga att en optisk fiber ges ökad överföringskapacitet genom att signaler med olika våglängd överförs samtidigt.

Lennart Ramberg ger en positiv bild av hur det är att tas med riskkapitalbolagens representanter, men så har hans företag också i stort sett fått napp hos de första de talat med. Innovationskapital i Göteborg och fonden Swedestart, som ägs av bland andra Skandia, satsade fem miljoner kronor var, och därmed hade företaget försörjning för sin marknadsetableringsfas.

- Men sen är det alla de här avtalen som kapitalisterna kommer dragande med, invänder han själv.

Det handlar om avtal som säger att entreprenören inte får ut något själv innan kapitalbolaget är säkert på att ha fått tillbaka sina pengar. De är till för att minska investerarens risk.

- Det finns någon tanke om att entreprenören ska vara på svältkur tills kapitalisten har fått sitt. Han får finna sig i det för att få pengarna.

AK



Andra nystartade elektronikföretag



• Timespace Radio, Lund - Tids- och rumsdelade radiolänkar


• Netcore, Lund - ATM och Gigabit Ethernet


• Dynarc, Kista, Stockholm - DTM-teknik (Dynamic Synchronous Transfer Mode)


• Net Insight, Marievik, Stockholm - DTM-teknik


• Strand Interconnect, Norrköping/Linköping - Substrat för flerchipsmoduler

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)