JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan leder utvecklingen av bromfria IT-produkter
Diskussionen om de bromerade flamskyddsmedlen väcktes i Europa. Trots det är det nu japanska företag som är först med att lansera klor- och bromfri hemelektronik. Hemligheten ligger i en bra kontroll av underleverantörerna.


- Halogenfria produkter är en stor fråga för oss, säger Hidemi Tomita, miljöchef på Sony International i Tyskland.

- Det finns en stor efterfrågan på halogenfria produkter i Europa och det vill vi förstås ta vara på.

Framför allt är det mönsterkorten i elektronisk utrustning som nu tillverkas utan tillsats av brom och klor. Redan 1995 satte Sony in halogenfria mönsterkort i en färg-tv. Sedan dess har de utökat användningen även till en del ljud- och videoutrustning. I våras lanserade Sony en rad bromfria DVD-spelare.

- Vi väljer våra leverantörer noga och påverkar dem successivt att byta flamskyddsmedel, säger Hidemi Tomita.

Huvudsakligen tillverkas de nya mönsterkorten av företag i Sonygruppen. Dessa har av naturliga skäl varit enklast att påverka. Men Hidemi Tomita skulle även vilja se att fler leverantörer erbjöd halogenfria material.

- Sony Neagari till exempel tillverkar bara en sorts mönsterkort.

Det begränsar användningsområdena för oss.

De nya materialen flamskyddas med fosfor- och kväveföreningar. Det är i princip den enda ersättningen som är tillräckligt utveck-lad för att kunna användas kommersiellt. Till skillnad från de bromerade flamskyddsmedlen, som vid brand sänker temperaturen kemiskt, bildar de alternativa flamskyddsmedlen en hinna av kol över det brinnande materialet. På så vis släcks elden genom kvävning.



Första blyfria pc:n


Även Toshiba har börjat tillverka bromfria mönsterkort. Företagets första bromfria produkt ska inom kort börja marknadsföras i Europa: den bärbara datorn Dynabook Satellite 2510.

I Sverige befinner sig utvecklingen i ett balansläge. Många vill att de bromerade flamskyddsmedlen ska försvinna snabbt. Andra vill skynda långsamt, eftersom man vet så lite om alternativen.

Ikea har slutat använda kemiska flamskyddsmedel, med undantag för varor som säljs till Storbritannien eller USA. Där är brandskyddskraven mycket stränga och Ikea brandskyddar dessa varor med fosfor- och kväveföreningar.

Ericsson Mobile Communications har börjat undersöka hur bromerade flamskyddsmedel i höljen och elektronik ska kunna ersättas. Ännu finns dock inga mobiltelefoner som är garanterat halogenfria.

- Självklart tittar vi på alternativen till halogener, säger miljöchef Mats Pellbäck Scharp. Men det gäller att hitta något alternativ som man vet är bra också.

Det han oroas av är forskningsrön liknande det som nyligen kom från Stockholms universitet. Efter flera års mätningar kunde forskaren Håkan Carlsson konstatera att stora mängder fosfatestrar fanns i inomhusluft. Hans studie har blivit en varningsklocka eftersom fosfatestrar ingår i vissa av de nya alternativa flamskyddsmedlen.

- Det finns fortfarande stora kunskapsluckor när det gäller effekterna av alternativen, säger Lars Gustafsson på Kemikalieinspektionen. Arbetsfältet är såpass vitt jämfört med resurserna att det inte går att täcka in allting.

I mars i år föreslog Kemikalieinspektionen att två av de vanligast förekommande flamskyddsmedlen ska förbjudas. Om byråkratins kvarnar maler utan hinder kommer PBB och PBDE att förbjudas från och med 1 januari 2004. Inte bara i plaster och textilier som tillverkas i Sverige, utan i alla produkter som innehåller dessa ämnen.

Inte alla företag blev glada över förslaget till ett nationellt förbud. Vissa hävdar att det kan leda till handelshinder om förbudet inte omfattar alla EU- länder.

- Varuströmmarna är komplicerade och det är inte alltid möjligt för företagen att kontrollera innehållet i underleverantörers produkter, säger Lars Gustafsson. Men vi vill ändå sätta litet press på dem. De frivilliga initiativ som tas är bra, men det går långsamt.

Marie Granmar Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)