JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pappersstyrning svensk specialitet
Vid världens största skogsindustriella mässa, SPCI i Älvsjö, stod automationen i centrum. Särskilt svensk automation.

Det papperslösa kontoret känns långt borta. Informationsteknologin formligen äter papper och skogsindustrin går stadigt framåt.

Massa- och pappersindustrin är en storskalig processindustri och som sådan också storkonsument av automationsutrustning. Och om svensk massa- och pappersteknik länge varit världsledande skördar även svensk automation nu sina lagrar. ABB Industrial Systems - tidigare ABB Automation - har på senare år erövrat en stor del - halva uppger de själva - av världsmarknaden för denna typ av utrustning.



Fabrikstäckande


På mässan SPCI trängdes huvudaktörernas jättemontrar i prestigefull närhet till huvudentrén i A-hallen. Measurex, Honeywell och ABB Industrial Systems. Bara Siemens och Foxboro står lite längre in.

Det är fullt hus vid "världens största skogsindustriella show" SPCI-96, en kombinerad mässa och konferens som samlade forskare och utrustningstillverkare från hela världen till Stockholm i början på sommaren.

Det handlar alltså om fiberseparering och pappersmakeri. Kokare, raffinörer, pumpar, filter och fyllmedel, men också allt från standardgivare till specialiserad mätutrustning och heldatoriserade fabrikstäckande system.

Hur kan då lilla Sverige hävda sig så bra inom fabriksautomation?

- Kan man leverera den tunga drivutrustningen; elmotorer till raffinörer, pumpar och pappersmaskiner, ligger det nära till hands att man också får stå för automationen, menar Hans Iveborg, marknadschef för den svenska försäljningen.

Det skulle alltså vara svaret. Medan de amerikanska automationsjättarna, i synnerhet Measurex och Foxboro, har en hög profil på specialutrustning för styrning och kontroll av massaflöden och pappersbanor är det bara tyska Siemens som kan matcha svenskarna i total bredd.

ABB Automation startade som ett svar på det ökade behovet av elektronisk styrning av den egentillverkade eltekniska utrustningen. Nu, under namnet ABB Industrial Systems, är man ett världsomspännande bolag med 2 400 anställda bara i Sverige.



Öppet system


Flaggskeppet hos ABB Industrial Systems heter Advant OCS, där OCS står för Open Control System och är öppen för det mesta, inklusive Unix, OSF/Motif, Windows, DDE och SQL.

Ett massa- och pappersbruk med några år på nacken är ett virrvarr av kontrollutrustning av skilda generationer och fabrikat. Mycket handlar därför om att knyta ihop alltsammans till en fungerande helhet - och eventuellt få det att kommunicera med omvärlden.

Till det förra använder ABB ett fabriksnätverk med fältbussar och lokala processtationer för bland annat logisk styrning, sekvensstyrning, positionering, vägning, motorstyrning och reglering. Den största enheten i ABBs Advant Controller 400-serie kan byggas ut till 5 400 in- och utgångar med lokala och distribuerade anpassningsenheter. Dessa används till allt ifrån distribuerade in- och utgångsenheter till programmerbara styrsystem, skrivare, externa datorer, operatörs- och ingenjörsstationer.

Det mesta av ABBs elektroniska styrsystem tillverkas i Västerås. Man använder en hel del asicar, specialkonstruerade kretsar. De kraftigaste arbetsstationerna som ingår i systemet är riscbestyckade, förstärkta med anpassningskort för processtyrning i realtid.



Specialiserad mätutrustning


Genom amerikanska dotterbolaget Accu Ray har ABB även tillgång till specialiserad mätutrustning för skogsindustriella tillämpningar. Exempelvis avancerade mätramar som kontinuerligt kontrollerar ytvikten på snabbt rullande pappersbanor.

- De flesta större leveranser av systemet görs till de nya skogsindustriella nationerna i Sydostasien och andra håll i världen, säger Anders Dahlberg, ansvarig för den internationella marknaden.

- Men också en hel del utrustning för modernisering och utbyggnad här hemma, säger Hans Iveborg och pekar på en diger referenslista med svenska bruk.

Bruk som tillverkar pappret till våra dagliga tidningar, tidskrifter, kopieringspapper, reklambroschyrer, hushållsrullar och mycket annat vi använder papper till.

Åke Bergh

Frilansjournalist



Automationsutrustning på export


En genomsnittlig svensk konsumerade 201 kg papper 1994. En amerikan 303 kg, en kines 20 kg - en indier 4 kg.

Internet och E-mail må reducera pappersanvändningen. CD-Rom och elektronisk marknadsföring via Internet gör säkert sitt till - på sikt. Globalt ökade dock den totala papperskonsumtionen med 40 procent från 1985 till 1995. År 2010 konsumerar vi minst dubbelt så mycket papper som 25 år tidigare. Största konsumtionsökningen förväntas ske i utvecklingsländerna.

Svensk skogsindustri är en veritabel vinstmaskin som ger oss ett större exportöverskott än någon annan bransch, bilindustrin inräknad. Ändå står vi för en allt mindre andel av världsproduktionen. Det mesta papperet tillverkas i Nordamerika, och alltmer i länder som Indonesien och Chile.

I tredje världen byggs det nytt medan det hos oss mest handlar om modernisering och utbyggnad av befintliga fabriker. Bara i Asien förväntas produktionskapaciteten öka med 50 miljoner ton under de närmaste tio åren. En större svensk massafabrik producerar runt en halv miljon årston.

De nyligen industrialiserade länderna är dock goda framtida marknader för svensk automationsutrustning!

Åke Bergh

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)