JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett mätinstrument för styrkretsar
McDonalds skryter med att man sålt över 100 miljarder hamburgare. Men halvledarindustrin har faktiskt sålt lika många styrkretsar. Det betyder, enligt Scott A. Andersson på Motorola, att genomsnittsamerikanen varje dag kommer i kontakt med fler styrkretsar än människor.

Sett i det perspektivet är det märkligt att det inte finns något dedicerat mätinstrument för styrkretsar. Kanske beror det på att konstruktionerna ofta innehåller både digitala och analoga signaler och att många konstruktioner tidigare baserats på 4-bitarsprocessorer.

Då har det räckt med ett eller två oscilloskop för att felsöka hårdvaran. Men nu har mängden åttabitarskretsar formligen exploderat, och då förslår oscilloskopen helt enkelt inte längre.

Och logikanalysatorer brukar anses för krångliga av konstruktörer som inte använder dem dagligen.

Dessutom visar de bara om signalen är hög eller låg - de har bara en bits upplösning i amplitud.



Inbyggd logikanalysator


Amerikanska mätgiganten Hewlett-Packard har insett luckan i sortimentet och tagit fram ett oscilloskop med inbyggd logikanalysator. Ett instrument för den som konstruerar med enklare styrkretsar.

- En viktig parameter under utvecklingen har varit att göra instrumentet lättanvänt. Det ska vara lika enkelt som ett oscilloskop, betonar Rick Rudloff på HPs europeiska supportcenter i Holland.

Enkelheten i användningen har HP åstadkommit genom att ha en frontpanel som till stor del liknar oscilloskopet.

- Dessutom måste skärmen uppdateras snabbt och instrumentet ska reagera kvickt när inställningarna ändras. Och allt till ett lågt pris.

- Lösningen heter Megazoom, en ny teknik som vi patenterat, förklarar Rick Rudloff.



Snabb skärm


Upp till tre miljoner punkter kan uppdateras på skärmen varje sekund, en fördubbling jämfört med äldre oscilloskopmodeller. Lite förenklat kan man säga att det nya instrumentet har fler processorer för att skyffla mätpunkter från minnet till skärmen än i traditionella mätinstrument.

- Den högre uppdateringshastigheten gör att man kan utnyttja hela minnet och ändå zooma eller bläddra utan att instrumentet känns segt.

Instrumentet som fått beteckningen 54645D har en tvåkanalig oscilloskopdel med 100 MHz bandbredd, en samplingshastighet på 200 MSa/s och en minneslängd på 1 Mbyte/kanal. Logikdelen för tidsanalys har 16 kanaler med 200 MSa/s och ett minne på 1 Mbyte/kanal. Om antalet kanaler minskas till åtta ökar maximala samplingshastigheten till 400 MSa/s och minneslängden till 2 Mbyte/ kanal.

Instrumentet kan fånga spikar ner till 5 ns och det kan triggas både av oscilloskopdelen och av logikdelen.

Förutom blandsignaloscilloskopet har HP även lanserat en ren oscilloskopvariant med den nya Megazoomtekniken. Den kallas 54645A och har samma tekniska data som 54645D.

Prislappen för 54645D är 45 150 kronor och den rena oscilloskopmodellen 54645A kostar 31 500 kronor.

Per Henricsson



Tektronix var först


Hewlett Packard är inte först med att korsa ett oscilloskop med en logikanalysator.

Redan för tre år sedan lanserade Tektronix sin korsning, ett instrument som kallas logikskop och har modellnumret TLS 216. Logikskopet skiljer sig dock en hel del från HPs nykomling.

TLS 216 har 16 kanaler med en upplösning i amplitud på åtta bitar. Triggmöjligheterna är avancerade och instrumentet har färgskärm. Samplingshastigheten är 2 GSa/s och bandbredden är 500 MHz. Det gör det möjligt att fånga engångsförlopp med en noggrannhet av ±100 pikosekunder.

Det finns tre möjligheter att visa mätvärdena. Det kan ske som en traditionell logikanalysator med en amplitudnivå. Eller så kan de visas med två amplitudnivåer. Instrumentet kan också visa mätvärdenas amplitud i "analog form" med åtta bitars upplösning.

Det går att växla mellan visningsmöjligheterna utan att behöva samla in nya mätvärden.

Den höga prestandan gör instrumentet dyrare än HPs. Det har en prislapp på 274 000 kronor och används i första hand för konstruktion av snabbare elektronik bland annat inom telekommunikation.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)