JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimala viahål och miljöfrågor i fokus hos mönsterkortstillverkarna
Allt fler mönsterkortstillverkare tar till sig den nya mikroviatekniken. Några håller också på att skaffa sig miljöcertifikatet ISO14001. Dessa trender syntes inte för åtta månader sedan i Elektroniktidningens förra marknadsnyckel över mönsterkort.


Att dimensionerna blir allt mindre, och att nya kapslar ställer nya krav på mönsterkorten är inget nytt. Men egentligen har mönsterkortstekniken inte utsatts för någon radikal förändring sedan ytmonteringen slog igenom för tio år sedan. Nu verkar det emellertid som om minimala viahål, så kallade mikrovia, ska bli nästa stora steg.

- Med mikrovia och blinda viahål kan man dramatiskt reducera kortytan, säger Robert Jonsson, marknadschef på Ericssons mönsterkortsfabrik i Norrköping.

Mikrovia finns i många varianter - hålen kan borras med laser, med kemisk etsning eller med fotodefinierbar teknik. Hålen, som är i storleksordningen 20 - 200 μm i diameter, är helt enkelt för små för att borras mekaniskt. Men även gränsen för mekanisk borrning förskjuts sakta nedåt. På mässan Productronica visades exempelvis en borrmaskin som klarade 200 μm-hål i produktionstakt.

- Vi kan idag erbjuda mikrovia med laser och med fotodefinierbar teknik, säger Jonsson.

Även några andra stora tillverkare klarar idag mikroviateknik, bland dem Elektrotryck på Ekerö, Electro Process i Borlänge och RPC Teknik i Malmö. Fler säger sig vara på gång. Men det krävs en hel del investeringar - de nödvändiga maskinerna kostar åtminstone två miljoner kronor och därtill kommer utbildning och inkörning.



Viasystems till Norrköping


Just Ericssons fabrik i Norrköping stod ju annars för fjolårets stora händelse i Mönsterkortssverige då den såldes till USA-jätten Viasystems. Avsikten var känd sedan sommaren, men beskedet dröjde till strax före jul.

Köpet anses bra för hela mönsterkortsbranschen. Om Ericsson i stället valt att lägga ned mönsterkortsfabriken (som rent geografiskt ligger vägg i vägg med den sammansättningsfabrik i Norrköping som är under nedläggning) så hade det definitivt inte gynnat de andra svenska tillverkarna. Viasystems köp stärker snarare hela infrastrukturen i branschen.

Formellt slutförs affären någon gång i februari. I tabellerna nedan återfinns därför Ericssons tillverkning bland de svenska tillverkarna, och Viasystems bland de utländska.



Aspocomp först med ISO14001


Miljöfrågornas ökade vikt är tydlig trend i hela verkstadsindustrin, och mönsterkortstillverkarna är inget undantag. Finländska Aspocomp blev först i Norden med miljöcertifikatet ISO14001, och ännu finns ingen svensk mönsterkortsaktör med vare sig detta certifikat eller EUs motsvarighet EMAS. Både Elektrotryck och Teltex säger sig dock ha godkännanden på gång.

I flera år har tillverkarna pratat om överetablering och prispress. Situationen tycks ha lättat något för stunden, åtminstone i Sverige. Hur den senaste valutaturbulensen i Asien påverkar konkurrensläget är svårt att säga, men den lär knappast gynna de svenska mönsterkortstillverkarna.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)