JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktygen är lika viktiga som processorn
Att välja utvecklingsverktyg till inbyggnadsprojeket är inte det lättaste. Men valet är viktigt - det styr produktens prestanda såväl som projektets ledtid.


- Det räcker inte att välja processor, man måste se till hela utvecklingsmiljön för att få bra prestanda och korta ledtider.

Orden kommer från Bo-Göran Eriksson på Motorola. Han har nyligen gjort en studie för att ta reda på vad dagens programmerare av inbyggnadssystem behöver för utvecklingsplattform. Själv hade han av naturliga skäl Motorolaglasögonen på - de tänkta slutprodukterna innehöll alltså en krets med Motorolas egen logga - men slutsatserna kan ändå översättas till andra kretsfabrikat.

Bo-Göran Eriksson talar om de svåra valen: Man vill köpa marknadens bästa realtidsoperativsystem, den bästa kompilatorn, den bästa emulatorn och det bästa felsökningsverktyget. Risken är stor att man till sist sitter med ett potpurri från ett antal olika leverantörer. Och allt måste fungera ihop. Men det gör det sällan från början.

- Jag har sett flera projekt som tagit ett helt år på sig att välja processor och utvecklingsmiljö. Sedan kan det ta ytterligare fem-sex månader innan man kommer igång med utvecklingsarbetet, berättar Bo-Göran Ericsson.

- Det är naturligtvis oacceptabelt med tanke på dagens krav på korta ledtider. Helst vill man ju komma igång med utvecklingsarbetet redan dag ett.

Ett tips är att reda ut vem som tar ansvar för eventuella integrationsproblem redan innan man köper verktygen. Många leverantörer radar ju upp långa listor på samarbetspartner, men det är inte alltid självklart vad det egentligen innebär.



Realtids-os spelar nyckelroll


Men i vilken ände ska man börja när man startar ett nytt projekt?

- Ofta väljer man realtids-OS först, sedan mikroprocessor och därefter resten, säger Bo-Göran Eriksson.

Realtidsoperativsystemet spelar nämligen en nyckelroll både vad gäller systemprestanda och ledtider. Och de flesta system som bygger på avancerade processorer innehåller numera ett inköpt operativsystem från leverantörer som Microtec, Windriver och Integrated Systems och QNX.

I produkter som bygger på enklare styrkretsar är bilden en annan. Där snurrar fortfarande oftast ett egetutvecklat realtidsoperativsystem, om det över huvud taget finns något operativsystem.



Felsökning slukar tid


Verktygen för felsökning är naturligtvis också viktiga. De påverkar huruvida produkten ska nå marknaden i tid - att testa och felsöka tillämpningen brukar vara den mest tidsslukande uppgiften i hela utvecklingsarbetet. I figuren härintill visas de vanligaste metoderna för avlusning.

Även kompilatorn måste väljas med omsorg. Jämförande tester, benchmarks, av kompilatorer för PowerPC visar exempelvis att en tillämpning kan bli upp till 30 procent snabbare med "rätt" kompilator. Bo-Göran Eriksson ger ett belysande exempel:

- Vi hade en kund som ville byta till en snabbare processor när produktens prestanda blivit för dålig. Men vi föreslog att kompilatorn skulle bytas ut istället och det löste problemet.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)