JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. På Productronica går montering fort
När jättarna inom ytmonteringsutrustning visar upp sina senaste alster så går det onekligen undan. På mässan Productro-nica i München kunde såväl Fuji som Panasonic montera över 100 000 komponenter i timmen.

(München, Elektroniktidningen)

Monteringshastighet är ett enkelt mått på prestanda för ytmonteringsutrustning. Och visst är det imponerande när Panasonic säger att företagets senaste monteringsmonstret, MVIIV, klarar 108 000 komponenter i timmen, en siffra som på Productronica bara matchades av Fuji.

För att nå den siffran måste visserligen tre maskiner ställas bredvid varandra, men enligt Jonas Grönberg på Panasonics svenska kontor är det knappt någon kund som har behov av bara en maskin av den här typen.

Enbart hastighet säger dock långt ifrån hela sanningen. Flexibilitet är ett annat nyckelord. Hittills har det varit en etablerad sanning att små, mindre snabba maskiner är flexibla medan stora snabba "chipshooters" varken är lätta att ställa om eller smidiga att hantera.

De skillnaderna håller nu på att försvinna. Tillverkare som byggt sin framgång på flexibilitet - som svenska Mydata - satsar allt hårdare på hastighet. Hastighetsivrarna på Panasonic och Fuji går motsatt väg och bygger in mer flexibilitet.

- Även våra kunder kräver att maskinerna klarar många typer av komponenter samtidigt som omställningstiderna hålls korta, säger Jonas Grönberg.



Från 0402 till BGA-kapslar


Förvisso klarar Panasonics senaste så gott som alla komponenttyper, från pepparkornsstora kondensatorer i storlek 0402 som bara mäter

2 x 1 mm, upp till kvadratiska PLCC med 32 mm kantlängd. Större och mer udda komponenter, som BGA och kortkontakter, har Panasonic en annan maskin för, även den presenterad på Productronica.

När det gäller flexibilitet så är dock frågan om någon slår Mydata på fingrarna. Det svenska produktionsutrustningsföretaget visade på Productronica upp sin hittills största maskin, kallad My19. Visserligen klarar den "bara" drygt

14 000 komponenter i timmen, men å andra sidan hävdar företaget att maskinen är snabbare att ställa om och lättare att programmera och använda än någon annan.

Mellan Mydata och de japanska jättarna finns stora aktörer som Siemens och Philips. Deras maskiner är varken snabbast eller mest flexibla, men ligger inte långt ifrån ledarna på något av dessa områden.

Siemens säger sig dock vara snabbast på att montera stora kretsar. På mässan introducerade man ett nytt monteringshuvud som göra att företagets maskin Siplace kan klara 8 000 kretsar med upp till 32 mm kantlängd i timmen.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)