JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lidingöbor kan få gratis multimedia via luften
Internet med TV-hastighet. Det är ett av löftena från företaget Megaxess som står bakom projektet Infocity 98. Det ska ge invånare på Lidingö tillgång till snabba multimediatjänster.

Megaxess vill inte precisera den bakomliggande tekniken, men nyligen visade man upp några tänkbara byggstenar.

Det höghastighetsnät som Megaxess vill skapa på Lidingö under nästa år ska använda ATM-protokollet. För övrigt ser det ut att vara baserat på mikrovågsteknik från amerikanska Cellular Vision, set-top-boxar från engelska Acorn och ATM-växlar från amerikanska Fore Systems.

Utöver detta hänvisar Megaxess till patent som förbättrar ATM-överföringen som är känslig för överföringskanalens kvalitet. Det framkom på multimediakonferensen MMCF i Stockholm nyligen.

LMDS, eller Local Multipoint Distribution Services, ser ut att vara en hörnsten. Megaxess har en licens från Post & Telestyrelsen att använda LMDS-utrustning på Lidingö. Frekvensen är på 28 GHz med en bandbredd på 500 MHz.

- Det ger 750 Mbit/s i vardera riktningen, säger Dan Reiss från Cellular Vision. För att täcka Lidingö behövs en rundstrålande basstationsantenn och en uteffekt på 4 till 10 Watt.

Genom att använda linjärpolariserade signaler med 90 graders skillnad kan samma frekvensband användas för både upp- och nerlänk. Antennen hos mottagaren är mycket riktningskänslig och förbindelsen kan störas av kraftigt regn eller objekt som placeras framför antennen.

ATM bygger på att nätet är felfritt och inte överbelastat. Vid störningar kastas cellerna bort och mottagaren måste begära omsändning. Megaxess har patent som sägs förbättra ATM-överföringen. Det är bland annat ett felkorrigerande protokoll som kan hantera att i snitt 1 av 40 ATM-celler förloras. Det får maximalt vara fyra i rad.

- Den extra datamängd som skapas vid kodningen är bara tre procent. Reed-Solomon ger åtminstone 15 procent extra kod, säger Dhadesugoor Vaman från ATI Stevens Institute i USA som ligger bakom patenten. Den nya kodningen fördröjer överföringen en cell och går under namnet HQ-ATM, High Quality ATM.

Ett annat patent som Megaxess har möjlighet att utnyttja på Lidingö innehas av företagets grundare och starke man Sven Prytz. Det kan ge möjlighet att kombinera TV-nätets höga bandbredd med telefonnätets selektivitet och dubbelriktade kommunikation.

Genom att kombinera TV och telefoni går det att sända kapacitetsslukande information i TV-nätet men bara låta den som fått en "nyckel" via telenätet kunna avkoda informationen.

Byggstenarna för Infocity 98 finns således, men exakt vilken teknik som slutligen används bestäms av vilka leverantörer som vill ställa upp med utrustning.

Per Henricsson



Företag med många frågetecken


Det finns fler än ett frågetecken kring, Megaxess, det företag som står bakom multimediaförsöket på Lidingö. Ett är att det ännu inte finns något företag med det namnet.

En namnändring är emellertid på gång. Ett annat att Sven Prytz säger att han sålt bolaget till finansbolaget Servisen. Men enligt Servisens ägare, Anders Lönnqvist, är huvudägaren egentligen Dhadesugoor Vaman, professor i elektronik från ATI Stevens Institute i USA.

När det gäller Sven Prytz patent finns det också oklarheter.

Enligt Info Development & Patent AB, det är så företaget fortfarande heter enligt Patent- och registreringsverket, har Sven Prytz visserligen patent på sin teknik för att kombinera TV och telefoni.

- Det gäller i en mängd länder. Men inte i Sverige, säger en källa på PRV i Stockholm.

Det förekommer ett företag till i verksamheten, Ballymena AB. Det är ett så kallat lagerbolag som man velat döpa om till Infranet. PRV har emellertid sagt nej. Enligt Anders Carlson, den person som enligt uppgift ska ta över VD-skapet efter Sven Prytz 1 november, ska detta bolag inte användas. Men det är bland annat under namnet Infranet som multimediakonferensen MMCF arrangerades.



Prytz företagets starke man


Det är Sven Prytz som initierat samarbetet med Dhadesugoor Vaman och Sven Prytz som stod som värd för MMCF-konferensen.

Det är också han som fått Lidingö kommun intresserade av att vara med i det projekt som går under namnet Infocity 98.

Av någon anledning väljer Sven Prytz nu att inte vara företagets ansikte utåt, trots att det helt klart är han som har varit den drivande kraften bakom alltsammans.

Till en början ska 20 till 50 hushåll kopplas in. Vem som ska betala kalaset är emellertid inte klart. Men det blir inte Lidingö kommun.

- Det här kostar oss ingenting, säger kommunens IT-chef, Magnus Anderberg. Vi tar inga risker.

- Det här kan naturligtvis bli en flopp, fortsätter han. Men om det lyckas vore det synd om vi inte var med i projektet.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)