JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP och styrkrets i ett
Nästa generations signalprocessorer kan inte bara behandla stora mängder data, utan också styra och reglera.

Det tror i alla fall Motorola som nu lanserar sin nya familj signalprocessorer, 56800.

- Vi har pratat med våra kunder och de använder nästan alltid en styrkrets tillsammans med en signalprocessor. Så vad vi har gjort är att integrera de båda i samma chips.

Det säger Ephrem A Chemaly på Motorola när han presenterar Motorolas nya familj signalprocessorer. Den heter 56800 och är en billig 16-bitars DSP med låg effektförbrukning, avsedd för tillverkning i stora serier.

DSP56800 kan användas överallt där både signalbehandling och styrfunktioner behövs, till exempel trådlösa apparater för korta meddelanden, digitala telefonsvarare, trådbundna och trådlösa modem, kontroll- och styrsystem för växelströmsmotorer och servomotorer. Motorola tror också på användning i bilar för exempelvis aktiv ljuddämpning.

De första kretsarna i familjen är 56L811 och 56L812. Båda ger 20 MIPS vid 40 MHz och matas med 2,7-3,6 V, den enda skillnaden är att 812an har ett inbyggt ROM- minne och alltså är avsedd för stora produktionsvolymer.

De första kretsarna tillverkas i 0,65 μm-process och kommer i provkvantiteter under andra respektive tredje kvartalet.

Till 56800 hör en kompilator och en debugger med ett grafiskt användargränssnitt som utvecklats av amerikanska TartanInc. Detta utvecklingspaket, likväl som en utvärderingsenhet uppbyggd kring 56L811, ska finns tillgängliga under andra kvartalet.



Ny arkitektur


- Det här är första gången sedan signalprocessorn kom som någon tagit sig tid att komma på en helt ny arkitektur, säger Ephrem A Chemaly och betonar att det inte bara är en signalprocessor och en styrkrets sammansatta på samma chips.

- Vi har byggt en helt ny DSP-kärna som har samma funktion som en DSP och en styrkrets.

Genom att infoga styrfunktionerna i DSPn blir den färdiga programkoden mindre än tidigare. Därmed går det åt mindre minne, och systemkonstruktioner blir billigare.

DSP-kärnan är programmerbar i C och C++, vilket länge varit standard för styrkretsar. Signalprocessorer har traditionellt programmerats i assembler, vilket är omständligt och tar tid, men ger en kompakt kod.

Andra typiska styrkretsegenskaper hos 56800 är fler generella register, bitmanipulering direkt i minnet, stack både i hårdvara och mjukvara och adresseringsmoder både för DSP- och styrkretsfunktioner.

Registren gör att ALUn, den aritmetiska enheten, har fler adresser att direkt skriva i och hämta data från, vilket gör att data inte behöver flyttas fram och tillbaka så mycket.



Kundanpassat 1998-99


Efter dessa första generella kretsar ska Motorola under 1997 lansera 56800- kretsar speciellt anpassade för enskilda tillämpningar. Framemot 1998-99 kommer Motorola också låta enskilda kunder ta fram sina egna varianter av kretsarna och lägga in egenutvecklade periferifunktioner.

För att underlätta integreringen med sådana funktioner har hela 56800-familjen utvecklats med standardverktyg i stället för Motorolas egna interna.

När 56800 har blivit lite snabbare, om några år, kommer den troligtvis att ersätta storsäljaren 56100, som idag är vanlig i GSM-telefoner.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)