JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Greenpeace på väg in i halvledarbranschen
Tyska Greenpeace bygger en solcellsfabrik, för miljöns skull och som protest mot avvecklande storkoncerner. Näringslivet och politikerna är intresserade.

I början av 90-talet trodde de tyska företagen på sol-el. Siemens, energikoncernerna RWE och Bayernwer och Daimler-Benz köpte upp mindre tillverkare och byggde två fabriker för solcellsproduktion i Tyskland.

Strax därefter kom reträtten. Tillverkningen läggs ner. "Lönekostnaderna är för höga och marknaden omogen", heter det. "Undanflykter", invänder Greenpeace, som anser att storföretagen vill skydda de traditionella energislagen från konkurrens.



Egen halvledartillverkning


Nedläggningen som delvis innebär förflyttning till USA, är så mycket mer svekfull som företagen inkasserat två tredjedelar av det statliga utvecklingsstödet under 20 år, två miljarder kronor.

Nu ska Greenpeace fylla tomrummet och visa att det finns en potential. Organisationen har låtit fristående experter projektera en solcellsfabrik enligt några olika förutsättningar.

Det viktigaste avgörandet gäller ambitionsnivån. Ska halvledartillverkningen ske i egen regi? Eller ska man köpa skivor för att montera solceller? Eller ta allt från utomstående leverantörer och bara skruva ihop moduler?

Greenpeace har inte bestämt sig, i sista hand avgör kostnaderna. Men det framgår att ambitionerna är höga för att man skall kunna påverka den teknik som inte alls är så "slututvecklad" som storföretagen låter påskina.

Den stora efterfrågan talar också för halvledartillverkning i egen regi. Kostnaden beräknas till 17 kronor per skiva, mot ett världsmarknadspris på 21 kronor. Då förutsätts emellertid så kallad

EFG-teknik (Edgedefined Filmfed Growth), för att komma ifrån den resurskrävande sågningen.

Fabriken planeras för en produktion av skivor med en total effekt på minimum fem megawatt per år. Då kostar det 28 kronor per watt energialstringskapacitet.



Fabrik för 70 miljoner


Med alternativet 20 megawatt pressas siffran till strax över 20 kronor. För kunden tillkommer ofrånkomliga systemkostnader för att integrera solenergin med elnätet, runt 10 kronor per watt.

Fabriken beräknas kosta 70 miljoner kronor, och då finns det marginaler, säger Greenpeace. Nu söks investerare via affärspressen. Intresset sägs vara stort, både tack vare gediget förarbete och med tanke på de 3 000 tyskar som bekräftat att de är spekulanter på en solanläggning. Även renommerade företag lär finnas bland intressenterna.

Till det kommer att den politiska konjunkturen för idén är gynnsam just nu. Delstaten Saarland lovar 25 000 kronor till den som installerar solel och 2,50 kronor per kilowattimme för energi som går in i det allmänna nätet och uppmanar övriga att ta efter.

I Bonn föreslår den socialdemokratiska oppositionen ett program för att förse 100 000 tak med solenergianläggningar.

Greenpeace har utvecklat en solcellsanläggning, med namnet "Cyrus". Den är på 18 kvadratmeter och ger två kilowatt, motsvarande halva behovet för en familj. Priset, strömbrytarfärdigt, blir 120 000 kronor. Elpriset beräknas till drygt fem kronor per kilowattimme, mångdubbelt mot normalel.

- Men det är en halvering av de skräcksiffror Siemens med flera sprider och en tredjedel lägre än de system som finns på marknaden idag, påpekar talesmannen Sven Teske på Greenpeace.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)