JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sandviken på jakt efter halvledartillverkare
Sandviken vill locka någon stor internationell halvledartillverkare att etablera sig i kommunen. Arbetsmarknadsdepartementet, näringsdepartementet och Nutek stöder satsningen med 1,2 miljoner kronor.

- Vi vill undersöka möjligheterna för att få ett halvledarföretag till kommunen. Någon storskalig tillverkning av halvledare finns ju inte i Sverige, säger kommundirektör Svante Nordh i Sandviken.

Han säger att nu i det första skedet handlar det om att presentera kommunen och dess möjligheter för tänkbara halvledartillverkare. Sandviken har inlett ett samarbete med Nutek och har dessutom engagerat en konsult för arbetet.

Helt nyligen beslutade näringsdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet att ge ekonomiskt stöd. Regeringen är beredd att skjuta till 800 000 kronor. Nutek anslår 400 000 kronor och Sandvikens kommun 400 000 kronor.



Etablering
Tillsammans blir det en utgiftsram på 1,6 miljoner kronor för att ta kontakt med halvledartillverkare och att sedan presentera kommunen som en lämplig etableringsort.

Men vad har då Sandviken för fördelar som kan locka stora halvledardrakar?

- Skall man lyckas är initiativet och det egna engagemanget avgörande, menar Svante Nordh.

- Ser man till vårt geografiska läge ligger kommunen en timme från Uppsala, två timmar från Stockholm, en och en halv timme från Arlanda. Det är fullt tillräckligt för dem vi talat med.

Något som däremot kan vara besvärligare är att halvledarföretagens investeringar är eftertraktade. De förutsätter ofta någon motprestation i form av stora offentliga subventioner.

Svante Nordh konstaterar att exempelvis AMDs etablering i Dresden kommer att kosta tyska staten motsvarande 2,5 miljarder kronor.



POSITIVA KONTAKTER


Sven-Ingemar Ragnarsson, handläggare på Nutek, bedömer idén om halvledartillverkning i Sandviken som realistisk. Även om han precis som Svante Nordh är återhållsam när det gäller möjligheterna att lyckas.

- Vi har haft positiva kontakter och har bokat möten med intressanta halvledarföretag.

Sven-Ingemar Ragnarsson konstaterar att Sverige inte tidigare varit intressant som alternativ som etableringsort för utländsk halvledarindustri, men att den saken har ändrat sig på ganska kort tid. Det handlar inte så mycket om det nya EU-medlemsskapet, utan i första hand om tillgång på arbetskraft och löneläge.

Men några statliga subventioner i miljardklassen för satsningar i Sverige kan halvledarföretagen inte räkna med. Det är klart utsagt från regeringen enligt Sven-Ingemar Ragnarsson.

Nutek samarbetar inte med andra kommuner för att dra halvledarföretag till landet. Det var Sandviken som kontaktade oss säger Ragnarsson.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)