JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-bolag siktar på enchips-Bluetooth
Företaget Spirea AB i Kista är på god väg att ta upp kampen med de stora halvledarföretagen på marknaden för Bluetoothkretsar. Huvudvapnet är ett gediget CMOS-kunnande.
- Vi har ambitionen att leverera systemlösningar för Bluetooth, både hårdvara och programvara. Vi gör våra kretsar helt i CMOS, och har planer på en enchipslösning.
 
Det berättar Håkan Olsson, vd på Spirea, ett företag som utan att göra särskilt mycket väsen av sig vuxit till en styrka på 20 personer.
 
- Vi har lyckats rekrytera ett tekniskt "dream team", säger han.
 
Företaget är en avknoppning från KTH, där Håkan Olsson är professor i radioelektronik. Idag är han dock tjänstledig för att kunna ägna all kraft åt Spirea.
 
- Det är viktigt att hålla isär rollerna
 
Bolaget grundades i slutet av 1998 av Håkan Olsson tillsammans med en annan professor, Mohammed Ismail från Ohio State University i USA.
 
Ismail är expert inom blandat analog-digital konstruktion som enligt Olsson har lockats till Kista eftersom det är här som spjutspetstekniken finns inom mobila tilllämpningar.
 
- Vi jobbar med radiofrekvens-CMOS, vilket skiljer oss från andra Bluetoothföretag. Rf-CMOS är något som hittills drivits mest av högskolorna, inte av industrin, säger Olsson.
 
än så länge har företaget inga produkter att sälja. De första kommer 2001.
 
- Idag finns inga produkter på marknaden över huvud taget. Men nästa år väntas marknaden ta fart ordentligt, säger Olsson.
 
Ett antal provexemplar av en krets med Bluetooths radiodel finns i labbet.
 
- Radiodelen är det svåra, och det har vi klarat av, säger Olsson.
 
I Bluetoothstandarden finns ett gränssnitt kallat HCI, Host controller interface. Ovanför det gränssnittet ligger kundens tillämpning. Spirea ska leverera allt som behövs för att kunden inte ska behöva ägna sig åt något annat än just tillämpningen.
 
Det innebär hårdvara med radio och digitala delar samt nödvändig programvara, exempelvis protokoll.
 
Spirea har fått stöd från Nutek, samt ett antal entreprenörer och riskkapitalbolag. Och med tanke på att det finns runt 2 000 företag som sagt sig vara intresserade av att bygga in Bluetooth i tillämpningar så torde det onekligen finnas en marknad för Spirea.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)