JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styrbar transistor från Lund kan bli neuromorf krets

Forskare i Lund får uppmärksamhet i de vetenskapliga tidskrifterna Science Advances och Nature Communications för sin forskning om finkornig kontroll av rekonfigurerbara transistorer.

Allteftersom Moores lag blir allt svårare att upprätthålla ökar intresset för rekonfigurerbara fälteffekttransistorer (FET) – de kan ändra egenskaper efter tillverkning

Transistorerna sitter på ett millimeterstort chip.
Foto: Anton Persson

Lundaforskarna experimenterar med en typ av transistor kallad ferro-TFET som kan användas i såväl digitala som analoga kretsar. Den är strömsnål och bevarar sitt tillstånd när strömmen stängs av.

Transistorn innehåller ett ferroelektriskt korn på 10 nm som styr en tunnelövergång. När polarisationen ändras i ett elektrisk fält påverkas spänning och ström.

Det speciella med de nya resultaten är att forskarna lyckats skapa tunna övergångar med korn som sitter precis intill övergången.

Dessa korn kan de styras på individuell nivå. Inte som tidigare då man bara hade koll på hela grupper av korn, så kallade ensembler. Därmed kan de mäta och styra enskilda delar av materialet.

Lars-Erik Wernersson

– För att kunna göra avancerade tillämpningar måste man förstå dynamiken i enskilda korn ner på atomnivå och också vilka defekter som finns, berättar Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik.

Den ökade förståelsen av materialet kan användas till att optimera funktionerna och få fram olika funktioner i en och samma komponent.

En möjlig tillämpning vore neuromorfa kretsar, det vill säga kretsar som är anpassade för artificiell intelligens genom att de i sin uppbyggnad efterliknar den mänskliga hjärnan med dess synapser och neuroner.

Läs mer: Universitetets pressrelease

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)