Uppsalabolaget Altris, som utvecklat ett natriumbaserat katodmaterial till batterier för stationär lagring, har släppt de första siffrorna. Själva katodmaterialet ger 160 mA/g medan en färdig battericell ligger på 150 Wh/kg.
Altris knoppades av från Uppsala universitet år 2017 för att kommersialisera en tillverkningsmetod för ett natriumbaserat katodmaterial som kan ersätta litium, kobolt och nickel i laddningsbara litiumjonbatterier.
Materialet blir både billigare och miljövänligare än dagens alternativ. Det består av järn, kväve, natrium och kol vilket företaget fyndigt döpt till Fennac (FeNNaC). Inom kemin är det däremot känt som Preussiskt vitt.
Den stora tillämpningen för natriumbatterier är stationär lagring.
I mars förra året tog bolaget in 100 miljoner kronor från band annat Molindo Energy, Northvolt och EIT InnoEnergy och i maj i år ytterligare 50 miljoner kronor.
Pengarna ska användas för att skala upp produktionen av Fennac till 2000 ton per år vilket räcker till 1 GWh färdiga battericeller.
Nu släpper företaget siffror på energiinnehållet. För katodmaterialet är det 160 mA/g medan en färdig battericell ligger på 150 Wh/kg.
Som jämförelse ligger en bra litiumjoncell till fordon idag runt 260 Wh/kg.