Samma material som används i organiska solceller kan också användas i ljussensorer för cirkulärpolariserat ljus med våglängder nära det infraröda området. Resultatet kommer från Linköpings universitet och är publicerat i Nature Photonics.
Upptäckten banar väg för tekniska lösningar där mörkerseende spelar en avgörande roll som exempelvis i självkörande bilar. Tack vare materialets lätta vikt och enkla tillverkningsprocess kan de användas i små och billiga sensorer, skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande.
Solcellsmaterialet består av polymerer och kan ha en klotrund molekylstruktur som kallas fulleren, eller så har de en annan struktur och då kallas materialet icke-fullerent. Materialet i den aktuella studien är icke-fullerent vilket har visat sig vara fördelaktigt för både solceller och andra användningsområden som ljussensorer.
Materialets förmåga att känna av cirkulärt polariserande ljus beror på dess så kallade kiralitet, det vill säga hur mottagarmolekylerna interagerar med ljuset. Tack vare kiraliteten kan olika molekyler känna av om den elektromagnetiska strålningen är höger- eller vänstervriden.
– Nästa steg är att utöka försöken till flera olika material och undersöka hur molekylerna och ljuset interagerar med varandra i dem. På så sätt hoppas vi att effektiviteten kan öka, säger Li Wan, postdoktor på IFM i pressmeddelandet.
Rui Zhang, också han postdoktor på IFM tillägger:
– Även förmågan att styra hur molekylerna packas kan vara viktigt att förstå.