JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Repono ska staga upp Europa med batterilager

Ett svenskt nybildat batteribolag siktar på att leverera och förvalta 100 gigawattimmar batterilager i Europa till år 2030. Det är en tiondel av en väntad kapacitet vid det laget.

Energilagermarknadens explosiva tillväxt fortsätter. Med energinivesteraren EIT Innoenergy i ryggen bildas nu aktören Repono som ska  verka över hela Europa med fokus på ägande och drift av stora batterienergilager. 

Vd är Rasmus Bergström, tidigare vd på energilagerbolaget Batteryloop – som slukades av Repono tidigt i år, inklusive dess 25 medarbetare.

Enligt Repono utsätts Europas elsystem och nät  för stora utmaningar. Orsaken är att det byggdes för stadig tillförsel av överföringsbara energikällor, inte för att hantera dagens massiva inflöde av decentraliserad, intermittent och förnybar energi.

– Det är detta som Repono ska bidra till att lösa. Och vi, som samhälle, har ont om tid, säger Rasmus Bergström.

Batterilagren kommer att se till att förnybar energi tas bättre tillvara. De kommer även att kunna stävja risken för strömavbrott och jämna ut energipriser.

Repono kommer att agera på spotmarknader för att flytta överproduktion till perioder med överskottsefterfrågan.  Bolaget kommer även att integrera energilagring i kraftköpsavtal (PPA) mellan stora oberoende kraftproducenter och industriföretag. 

Balanseringstjänster ska att bidra till att upprätthålla nätstabilitet och förhindra storskaliga strömavbrott.

Från dag ett har Repono via EIT Innoenergy över 1 200 partners från industri, finans, forskning och akademi. Det har även tillgång till 46 portföljbolag i energilagringssektorn samt över 800 medlemmar i European Battery Alliance. 

– Det ger Repono unika möjligheter att lyckas med sin vision att vara den ledande energilageroperatören i Europa år 2030, säger EIT Innoenergys nyutnämnda vd Lowina Lundström.

En av nyckelinvesterarna är Stena Metall, som en gång grundade Batteryloop.

– Repono kommer bidra till att öka takten i den pågående energiomställningen, säger Stena Metalls finanschef Jonas Höglund

Andra investerare är  Schneider Electric, Siplec,  Boryszew och NTM.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)