JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk mjukvara kortar Volvos laddtid

Biltillverkaren Volvo investerar i Breath Battery Technologies och ska dessutom integrera det brittiska bolagets mjukvara för att styra batteriladdningen i kommande modeller. Tekniken kan sänka tiden det tar att ladda 10 till 80 procent med mellan 15 och 30 procent utan att batteriets livslängd påverkas.

– Snabbare laddningstider, i det intervall där kunderna vanligtvis snabbladdar, är ett stort steg i rätt riktning när vi fortsätter att öka den elektriska mobiliteten och göra den tillgänglig för fler människor, säger Ann-Sofie Ekberg, vd för Volvo Cars Tech Fund, i ett pressmeddelande.

Fonden grundades 2018 för att investera i företag och teknikområden som förändrar fordonsindustrin, såsom elektrifiering, AI, autonom körning, hållbarhet och digital handel.

Till skillnad från traditionell stegvis laddning som bygger på förutbestämda regler, använder Breathes programvara adaptiv laddning för att dynamiskt styra batteriet i realtid, vilket resulterar i betydligt kortare laddningstider.

Enligt företaget medför algoritmerna att man slipper det som kallas ”lithium plating”, vilket kan skada batteriets prestanda och livslängd.

Som grädde på moset krävs ingen ny hårdvara, algoritmerna går att köra på den planerade hårdvaran i Volvo Cars nya generation elektriska bilar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)