Under sommaren kom nyheten att Kina vill förstatliga allt som har med sällsynta jordartsmetaller att göra. Motivet är att säkra nationella intressen, men Nikkei Asia ser det som en del i teknikkriget med USA.
För ett år sedan införde Kina regler som gör det obligatoriskt för företag som exporterar gallium och germanium, liksom kemikalier där de ingår, att söka tillstånd från handelsdepartementet. Motivet var att skydda landets säkerhet, men åtgärden kan också ses som en del av det handelskrig som pågår mellan USA och Kina.
Den nya regeln som ska träda i kraft den 1 oktober kan i princip tolkas som att den kinesiska staten tar full kontroll över allt som har med sällsynta jordartsmetaller att göra. Två ämnen som omfattas är gallium och germanium.
Nikkei skriver att formuleringen om det statliga ägandet inte ingick i det ursprungliga utkastet, men inkluderades i den slutliga versionen för att betona kontrollen över dessa strategiska material.
Förordningen omfattar hela leveranskedjan från gruvdrift och smältning till bearbetning, distribution och export. Den betonar säkerhet, innovation och hållbar utveckling som vägledande principer för hanteringen av dessa resurser.
År 2023 stod Kina för cirka 94 procent av världens galliumleveranser och 70 procent av alla sällsynta jordartsmetaller.