JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-finskt konsortium vill köpa belgiskt foundry

I slutet av juli försattes det belgiska foundryt Belgan (BelGaN) i konkurs. Ett svensk-finskt konsortium har lagt ett bud på bolaget, som försökte förnya sig som tillverkare av galliumnitridkomponenter.

– Vi har hållit på i närmare tre år för att Sverige ska återta ledarskapet på halvledarområdet. Ursprungsplanen var att bygga en halvledarfabrik här, men sedan började vi diskutera med Belgan, säger Gerard de Bourbon på riskkapitalbolaget Spirit Ventures.

Han och hans kollega Magnus Ryde fick för några år sedan erbjudanden om att investera miljardbelopp för kinesiska och ryska intressen i europeisk halvledarverksamhet.

– Det gjorde att vi vaknade upp och insåg att det är strategiskt viktigt för Europa.

De tog in rådgivare från några av de stora halvledarbolagen och började även försöka resa kapital från privata investerare, fonder och industriföretag.

Ett tänkbart objekt var Belgan. Gruppen förde redan före konkursen diskussioner med företaget. Det försattes överraskande i konkurs i slutet av juli sedan de kinesiska ägarna slutat skjuta till pengar.

– Vi skrev först en avsiktsförklaring, och idag har vi lagt ett bud på Belgan.

Formellt är det bolaget 7 Semiconductors, registrerat i Finland, som lagt budet. De tidigare ägarna ska också vara intresserade av att köpa konkursboet, och så finns det ett bud från den belgiska entreprenören Guido Dumarey.

Kinesiska investeringar är dock ett känsligt ämne i Europa. Det finns ett flertal exempel på att de stoppats på senare tid med hänvisning till säkerhetspolitiska motiv.

I och med att företaget försatts i konkurs och de anställda därmed varslas, brådskar det. En affär skulle åtminstone handla om 1,5 miljarder kronor för att även säkra driften.

Fabriken har 440 anställda varav runt 360 skulle kunna få fortsatt arbete om affären går i lås. Övriga 80 kan återanställas när har verksamheten tagit fart.

Idag finns bland annat Huawei och Xiaomi på kundlistan, men tanken är att byta dessa mot europeiska och amerikanska kunder. Tänkbara företag är allt från Ericsson och ABB till Nvidia och AMD.

Belgan har en lång historia. Företaget grundades som Mietec 1983, köptes av Alcatel 1990, av AMI Semi år 2002 och hamnade hos Onsemi år 2008 i samband med förvärvet av AMI.

Redan 2009 startade arbetet med att ta steget från kiselprocesser på som minst 0,35 µm till kraftkomponenter i galliumnitrid för fordonsindustrin.

2022 gick stafettpinnen vidare till kinesiska investerare med bas i Hongkong. Företaget bytte namn till BelGaN liksom inriktning från kisel till galliumnitrid. Dessutom skulle verksamheten ställas om till att sälja kapaciteten till externa kunder, att agera foundry, med fokus på fordonsindustrin.

Så sent som åttonde augusti, en dryg vecka efter konkursen, meddelade Belgan att företagets första generation GaN-komponenter för 650 V var redo att sätta i produktion. Generation två är planerad till senare i höst och generation tre nästa år.

Det handlar om HEMT-transistorer i en GaN-on-Si-process. Transistorerna är av typerna depletion-mode (d-GaN) normally-on och enhancement-mode (e-GaN) normally-off.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)