JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sällsynta jordartsmetaller: LKAB vill bli strategiskt EU-projekt

Den svenska gruvjätten LKAB har läst EU:s handlingsplan för kritiska råmaterial och hittat en huvudroll för sig själv inom området sällsynta jordartsmetaller. 

Jan
Moström

– Vi siktar på att steg för steg bygga en hållbar affär kring sällsynta jordartsmetaller. Vi har tre realiserbara projekt som alla kan bidra till att öka EU:s självförsörjning, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström, i ett pressmeddelande.

– Vår förhoppning är att om vi utses till strategiskt projekt inom EU så ska det kunna bidra till att vi kan komma fram snabbare och ta vara på våra möjligheter.

LKAB vill till att börja med utvinna kritiska mineral i den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare. Det kan ske med hjälp av ett nytt förädlingsverk för apatit som därefter kan vidareförädlas i Luleå till sällsynta jordartsmetallsoxider, fosforsyra för produktion av mineralgödsel till jordbruket, och gips. 

Allt detta kan LKAB göra genom att ta tillvara på vad som idag är avfall från järnmalmsproduktionen. Produktionen skulle kunna starta före 2030.

I nästa steg skulle LKAB kunna starta brytning i Per Geijer, en ny fyndighet i Kiruna som vid slutet av 2023 hade in situ-tillgångar av REE-oxider (Rare Earth Oxides) på cirka 1,7 miljoner ton. Det gör den till en av Europas största fyndigheter för sällsynta jordartsmetaller

– För att det ska bli möjligt krävs infrastrukturinvesteringar i form av utbyggt elnät och mer kapacitet på Malmbanan. Dagens kapacitet kommer inte räcka, säger Jan Moström.

Critical Raw Material Act vill trygga EU:s försörjning av kritiska mineral. Dels genom diversifierade leverantörskedjor men dels genom ökad egen produktion.

– Faktum är att Kina idag kontrollerar nästan hela värdekedjan. Det innebär en väsentlig ekonomisk risk för europeisk industri, säger Jan Moström.

EU använder 30 procent av all mineral som bryts i världen, men producerar bara 3 procent.  Detta gör EU:s värdekedjor sårbara. Samtidigt ökar behovet ännu mer på grund av elektrifieringen och digitaliseringen. 

 – Råvarorna riskerar att bli en flaskhals för omställningen, säger Jan Moström.

LKAB:s fyndigheter innehåller alla 17 sällsynta jordartsmetaller, varav neodym (Nd), praseodym (Pr), dysprosium (Dy), terbium (Tb), gadolinium (Gd), samarium (Sm) och cerium (Ce) som alla klassificerats som kritiska råmaterial av EU. 

LKAB-koncernen omsatte cirka 43 miljarder kronor år 2023. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)