JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kan tyska universalprocessorn ersätta alla andra?

Det behöver inte längre finnas några gränser mellan CPU, GPU, DSP och FPGA, säger tyska Ubitium, som vill ersätta dem med sin egen rekonfigurerbara arkitektur. Elektroniktidningens expertpanel är skeptisk.

Ubitium har just säkrat en investering på 3,7 miljoner dollar, och trummar för sin nya  processorarkitektur Universal Processing Array.

Det som företaget berättar om arkitekturen är att den är rekonfigurerbar, att instruktionsuppsättningen är RISC-V, och den ska bryta med en algoritm (Tomasulo) som enligt Ubitium sedan 60-talet använts för att organisera hur instruktioner exekveras i cpu:ns rörledning. 

Och att den ska ”bryta ner gränserna” mellan olika typer av beräkningskretsar. Processorer brukar ha acceleratorkärnor för grafik, signalbehandling, et cetera. Ubitiums arkitektur ska ersätta dem alla.

Pengarna som företaget tagit in ska användas för att utveckla prototyper och för att ta fram utvecklingssatser. 

I styrelsen för Ubitium hittar vi Martin Vorbach som teknikchef. Han är den som designat arkitekturen, som han beskriver som kulmen av många års arbete med rekonfigurerbara arkitekturer.

Under sin tidigare karriär grundade han tyska Pact, bakom den rekonfigurerbara processorn XPP. Han ska ha licensierat patent kring rekonfigurerbar teknk till alla ledande halvledartillverkare.

Styrelseordförande är Peter Weber, kompilatorexpert med erfarenhet från Intel, Texas Instruments och Dialog Semiconductor. Vd är Hyun Shon. De tres samarbeten kring rekonfigurerbara beräkningar sträcker sig två decennier tillbaka i tiden.

Ubitiums portfölj kommer att bestå av chips av varierande storlek med samma mikroarkitektur och mjukvarustack. 

Det tillämpningsområde som Ubitium lyfter fram idag är ”autonoma system och interaktion”. Ubitium tänker sig en värld där autonomi och interaktion är standard i alla typer av produkter. Och hävdar att Unitiums ”hyperflexibla och arbetsbelastningsagnostiska” arkitektur kommer att rita om spelplanen och göra högpresterande beräkningar möjliga för många fler tillämpningar.

– Ubitium kommer att förändra gränssnittet mellan människa och maskin, leverera verklig högpresterande datorkapacitet till Edge och IoT, samt möjliggöra autonoma maskiner överallt – konsumentelektronik, industriell automation, hemautomation, sjukvård, fordonsindustrin, rymd och försvar samt robotik, skriver företaget.

Elektroniktidningen bad om kommentarer från sin hårdvaruexpertpanel*. 

Ett slutligt omdöme måste förstås vänta till dess att Ubitium presenterat fler detaljer om sitt chip och dess tillämpningsområden, men tillsvidare är panelen — skeptisk.

För att sammanfatta en lång mailtråd är detta inte första gången rekonfigurerbara processorer försöker bryta sig in på marknaden. 

Det finns många fallgropar: minne, bandbredd, olika programmeringsmodeller för olika typer av beräkningar, kostnaden för rekonfigurerbarheten i sig i termer av transistorer, exekveringstid och strömförbrukning. Och konkurrensen från etablerade arkitekturer med stora arv i form av redan existerande mjukvara. 

– Du ska leverera något som är mycket bättre på en eller flera punkter – rå prestanda, effektförbrukning et cetera – och dessutom vara lika enkel, helst enklare än dagens lösning, sammanfattar Joachim Strömbergson, med lång erfarenhet som kretskonstruktör bland annat på Ericsson då företaget utvärderade av rekonfigurerbara processorer på 00-talet.

– Dessutom behöver du ha så mycket pengar, infrastruktur och ekosystem med verktyg och stabilitet att kunder vågar hoppa från en etablerad lösning till din lösning.


FOTNOT:

* Expertpanelen Jakob Engblom, Olof Kindgren och Joachim Strömbergson har alla djup erfarenhet inom halvledararkitektur. De medverkar sporadiskt i Elektroniktidningens spalter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)