Uppstartsbolaget Polar Light Technologies har lyckats tillverka minimala pyramider som emitterar rött ljus i 625 nm i samma grundmaterial som de blå och gröna. Därmed har företaget den sista byggstenen för att tillverka färgskärmar baserade på pyttesmå lysdioder, så kallade mikro-LED.
Polar Light Technologies håller på att kommersialisera en teknik där lysdioderna byggs atom för atom nedifrån och upp. Färdiga liknar de pyramider och är knappt en mikrometer i diameter.
Företaget är i stort sett ensamt om konceptet att bygga från botten och uppåt. Nästan alla andra som gör mikro-LED:ar börjar med en plan struktur för att sedan etsa sig ner till den önskade strukturen. Etsning ger dock en yta med skador och defekter vilket försämrar de optiska egenskaperna.
Mikro-LED:arna används för att skapa små skärmar som HMD (head mounted display) och HUD (head-up-display).
Det har länge gått att tillverka blå och gröna mikro-LED:ar men inte röda. Det hänger samman med att rött kräver andra material vilket resulterat i lägre uteffekt och svårigheter i tillverkningsprocessen.
Polar Light har hittat en väg runt problemet och säger sig nu ha en lösning som gör det möjligt att tillverka pyramidformade lysdioder med en sida på ungefär en mikrometer.
På sikt går det att krympa storleken ändå mer så man kan prata om nano-LED.
Dessutom är ljuset som avges starkast vinkelrätt mot ytan med pyramider, för att avta ju större betraktningsvinkeln blir, så kallad lambertisk ljuslob.