Alla bud på det konkursade galliumnitridfoundryt Belgan avvisades som för låga, istället valde konkursförvaltaren att sälja tillgångarna på auktion. The Brussels Times skriver att kinesiska företag köpte större delen av maskinerna.
Trots att det svensk-finska konsortiet 7 Semiconductors hade det högsta budet i höstas, och ville driva verksamheten vidare, valde konkursförvaltaren att sälja maskinerna för att få ut mer pengar.
– Konkursförvaltaren förstod inte att värdet av en fabrik är dess personal. Utan dem är det bara utrustning. Detta är en komplex verksamhet som kräver specifik kompetens. De borde ha tagit med de budgivare som var intresserade av att fortsätta verksamheten efter det första budet till förhandlingsbordet, och arbetstillfällen skulle ha sparats, skrev Gerard de Bourbon i ett inlägg på Linkedin.
Han representerade det svensk-finska konsortiet 7 Semiconductors som var spekulant på Belgan (BelGaN) redan våren 2024, innan konkursen, och lade det högsta budet.
– Nu får de bara skrotvärde när fabriken stängs ner. Som man brukar säga: "En affär är inte bättre än den du har". Det verkliga värdet av något är vad någon är villig att betala. Sysselsatta människor är mycket mer värdefulla för ett samhälle och en region.
Enligt konkursförvaltaren, som citerades av belgiska De Tijd förra hösten, var det högsta budet under 50 procent av vad inventarierna var värda. Han räknade med att sälja dem för 50 miljoner euro.
Nu skriver The Brussels Times att auktionen inbringade 23 miljoner euro men att de maskiner som ropats in av kinesiska företag inte självklart kan skeppas, en del av dem kan kräva exportlicenser.
Belgan har en lång historia. Företaget grundades som Mietec 1983, köptes av Alcatel 1990, av AMI Semi år 2002 och hamnade hos Onsemi år 2008 i samband med förvärvet av AMI.
Redan 2009 startade arbetet med att ta steget från kiselprocesser på som minst 0,35 µm, till kraftkomponenter i galliumnitrid för fordonsindustrin.
2022 gick stafettpinnen vidare till kinesiska investerare med bas i Hongkong. Företaget bytte namn till Belgan, liksom inriktning från kisel till galliumnitrid. Dessutom skulle verksamheten ställas om till att sälja kapaciteten till externa kunder – att agera foundry – med fokus på fordonsindustrin.