Chalmers knoppar av ett företag som ska licensera IP för cachekoherens. Tekniken är redan öronmärkt för att användas i ett europeiskt superdatorchip.
Avknopparen heter Infininode och Elektroniktidningen kommer att publicera en lite längre text om företaget i sitt nästnästa nummer – prenumerera här: etn.se/pren.
Cache är extrasnabbt minne nära cpu:n som kopierar minne från långsammare RAM för att ha det nära till hands. På en parallellprocessor är det en extra utmaning att se till de olika cpu:ernas cacheminnen är koherenta – har samma innehåll. När en cpu ändrar i sitt cache måste alla de andra cpu:erna genast göra samma ändring.
Eller behöver de det? Det kanske de inte gör!
Chalmers innovation – under ledning av professor Per Stenström vid Institutionen för data- och informationsteknik på Chalmers och Göteborgs universitet – är att låta programvaran organisera sig i förväg och bestämma vilken kod som kommer att skriva vissa data och vilken kod som bara kommer att läsa samma data. Det kan göras av kompilatorn eller av kodutvecklaren. Därmed behöver processorn inte uppdatera cache i onödan.
Europas superdatorchip Epac 1.5 finns testtillverkat och avlusat. Det använder Chalmers cachekoherens.
Som kuriosa kan nämnas nästa superchip, Epac 2.0, kommer att använda ytterligare IP för minneshantering från Chalmers. Också den IP:n finns i ett avknoppat företag, Zeropoint, som du kan läsa om här (länk).
EU:s superprocessorprojekt heter EPI (European processor initiative). Det har inte annonserats planer på datorer som använder vare sig EPAC 1.5 eller EPAC 2.0.
EU har även ett partnerskap, EuroHPC JU, som utvecklar en paneuropeisk superdatorinfrastruktur, vilket bland annat resulterat i finska Lumi och italienska Leonardo. Världens just nu tionde och elfte snabbaste superdatorer.