I en debattartikel i Dagens Industri pläderar företrädare för Linköping att bygga upp en hubb för innovation inom försvarsområdet på orten där företag, Försvarsmakten, universitet, institut och andra kan samverka.
Utspelet kom dagarna innan EU meddelade att 1065 miljoner euro ur unionens försvarsfond ska spenderas på försvarsforskning i år. Totalt är fonden på 8 miljarder euro för åren 2021 till 2027.
I Linköpings finns förutom universitetet även Totalförsvarets forskningsinstitut, Nationellt forensiskt centrum och Försvarsmaktens Cyberförsvarsförband plus försvarsföretaget Saab med cirka 5000 anställda. Även konsultbolaget Combitech och teknikföretaget Sectra räknas till området.
Dessutom är företagsinkubatorn Lead Sveriges accelerator-kandidat för Natos innovationsprogram Diana.
Det militära har historiskt drivit fram innovationer som sedan tillämpats inom det civila.
Nu sker det omvända: näringslivet skapar försvars- och beredskapsrelevanta innovationer i en aldrig tidigare skådad takt, och försvarssektorn behöver fånga upp och nyttiggöra dem. Hybridkrig sker på en helt ny nivå, där civila teknologier används parallellt och i kombination med militära, står det i debattartikeln.
Innovation och samarbete mellan försvarssektorn och det civila näringslivet är därför helt avgörande framåt. I Östergötland har vi en unik position att skapa konkret nytta tack vare tre huvudfaktorer: en beprövad förmåga att samarbeta och skapa synergier, ledande verksamheter inom försvarssektorn och ett av Europas absolut starkaste innovationsekosystem.
Debattartikeln finns här (länk).