Kemikalier från elektronikavfall kan påverka människors hälsa om de hamnar i mark och vatten, enligt svenska forskare.
Kemikalierna kan enligt forskarna ha hormonstörande effekter som kan orsaka biologiska effekter som kan påverka immuna, metaboliska och reproduktiva funktioner.
Det är forskare från Örebro universitet, Linköpings universitet och forskningsinstitutet Rise som tillsammans med företaget Sensor Visions genomfört undersökningen. Resultatet har publicerats i tidskriften Environmental Research.
I den kemiska soppan finns bland annat polyaromatiska kolväten (PAH), organofosfat och ftalater – kemikalier som är allmänt kända för att ha skadliga effekter på människors hälsa.
Forskarna målade olika delar av mänskliga celler med fluorescerande färger. Tekniken kallas ”cell painting”.
![]() |
Andi Alijagic |
– Med hjälp av avancerad mikroskopi kan vi ta tusentals bilder på en cell och jämföra den med en cell som exponerats för kemikalier från elektronikavfall. Vi gör också bildanalyser med mjukvaran Cell profiler, som detekterar cellförändringar som är för subtila för det mänskliga ögat, säger projektledaren Andi Alijagic, Örebro universitet.
Exponering av kemikalierna ledde till betydande förändringar i viktiga cellulära strukturer i bland annat cytoskelett och mitokondrier. Förändringarna framkallade exempelvis inflammatoriska reaktioner i cellerna.
Kemikalierna i det analyserade avfallet visade sig också kunna påverka hormonsignaler.
Avfallet som analyserades bestod av strimlade icke-metalliska delar från elektronikprodukter, mestadels plaster med många sorters toxiska kemikalier.
Andi Alijagic anser att man behöver ta hand om kemikalierna när e-avfallet återvinns.
– Vi slänger enorma mängder elektronik varje dag, och kemikalierna skulle kunna påverka människors hälsa om de hamnar i mark och vatten, säger Andi Alijagic.
Forskarnas nästa steg är att ta reda på om mänskliga celler agerar annorlunda när de exponeras för enskilda kemikalier i jämförelse med en blandning av kemikalier.