Ingen ska tvingas att utveckla i Rust. Men ingen ska heller hindra Rust-kodare från att anropa hens C-kod. Det är budskapet från Linus Torvalds efter att en konflikt uppstått bland utvecklare efter introduktionen av det nya programspråket Rust i Linuxkärnan.
Linus Torvalds – skaparen av öppenkodsoperativsystemet Linux – är en av de som är positiva till att programkod i Rust adderas till Linuxkärnan.
På samma sida hittar vi Greg Kroah-Hartman som konstaterar att merparten av de C-buggar han sett under sina dryga femton år i Linuxkärnan inte skulle ha kunnat uppstå överhuvudutaget om koden varit skriven i Rust snarare än C.
Den typen av spaning om Rust är han inte ensam om. Det är därför Rust finns. Språkets primitiv tillåter inte vissa bugg-känsliga konstruktioner kring minneshantering och jämlöpande processer. Men Rust är fortfarande maskinnära och effektivt, som C, som LInux idag är skrivet i.
Och på samma sida hittar vi Hector Martin – som tråkigt nog valt att hoppa av sin roll i kärnutvecklingen efter att ha mött motstånd mot Rust från en annan kärnutvecklare – Christoph Hellwig.
Det är Christoph Hellwig som Linus Torvalds nu försiktigt tar i örat. Christoph Hellwig har nedlåtande beskrivit Rust som ”det senaste mode-språket” och dess tillväxt i Linux rentav som en ”cancer”. Han tror att det kommer att bli en smärtsam utmaning att blanda olika programspråk i Linuxprojektet.
Linus Torvalds konstaterar att Hector Martin bara försökte använda Christoph Hellwigs C-kod, inte göra några ändringar i den. Christoph Hellwig har ett visst fog för sin invändning att Rust-koden ändå kan bli något hans C-kod kan komma att behöva att ta hänsyn till i framtiden och att det potentiellt kan bli en utmaning att exempelvis konstatera om det en viss bugg ligger i C-koden eller den anropande Rust-koden
Linus Torvalds – med titeln ”välvillig diktator på livstid över Linux” – sätter ändå ner foten och föreslår att gränsen för Christoph Hellwigs och alla andras befogenheter går vid deras egen kod. De får leva med att deras C-kod kan komma att integreras med Rust-kod.
Rust gjorde en försiktig premiär i Linuxkärnan i oktober 2022. I december 2023 fick Rust sitt första tunga ansvar i Linux, i en drivrutin. Idag finns en handfull drivrutiner, filsystem och andra komponenter.
KÄLLA: Ars Technica