JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskning: Ny metod tillverka grafenoxid

 KTH-professorn Richard Olsson tillverkar atomtjocka ark av GO (grafenoxid) genom att omvandla kolfibrer med hjälp av elektrokemisk oxidation i ett bad av vatten och salpetersyra. Det är ett grönt alternativ för att minska beroendet av naturlig grafit.

Metoden ska vara skalbar och ge ett högt utbyte. Egenskaperna ska vara jämförbara med kommersiell GO från utvunnen grafit. 

Richard Olsson och hans kollegor presenterar metoden i den senaste volymen av den vetenskapliga tidskriften Small och beskriver den som ”ett genombrott” inom hållbar nanomaterialsyntes.

Proof of concept gjordes med kolfibrer från polyakrylnitril (PAN), en allmänt tillgänglig polymer som genomgår högtemperaturoxidation och grafitisering. 

Enligt Richard Olsson, professor i polymera material vid KTH, skulle metoden kunna dupliceras med andra råkällor, som biomassa eller skogsindustrins sidoströmmar.

I ett nästa steg ska forskarna undersöka biobaserade källor för kolfibrer.

Läs mer i pressmeddelandet från KTH!

FAKTA

Grafenoxid är ett brett studerat nanomaterial som kan användas i bilbatterier när dessa tunna ark staplas ihop och bildar lager som liknar grafit. Det är också användbart i högpresterande kompositer, vattenrening och elektroniska enheter. Syntes från bruten grafit kräver dock starka kemikalier och resulterar ofta i materialinkonsekvenser på grund av variationer i grafitens renhet.

Badet i salpetersyralösningen fungerar som en ledare och när en elektrisk ström skickas genom kolfiber börjar materialet tappa elektroner som omvandlar ytan ungefär på samma sätt som oxidation uppträder som rost på en bil.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)