JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Knäckte Most-monopolet

ImageMocean är något så ovanligt som en snabbväxande svensk IP-leverantör som dessutom gått med vinst sedan starten 2003. Framgångsreceptet stavas symbios där Mocean lever mycket nära de tre globala halvledartillverkarna Analog Devices, NXP och Xilinx. De använder Moceans IP för bland annat Most-bussen men fungerar samtidigt som dörröppnare och marknadsförare för Mocean.
- Trots att Most är en hörnsten i vår verksamhet är det bara 10 procent av vår omsättning kommer från MOST-relaterad IP och tjänster, säger Mikael Söderberg som är vd på Göteborgsföretaget Mocean med 20 anställda.

- Vi har lyckats bygga upp en mycket konkurrenskraftig produkt- och tjänsteportfölj på relativt kort tid. Vi är ganska unika i det att vi är ett mycket litet företag, men att vår produktportfölj många gånger omfattar 70 till 80 procent av vad vi behöver för att konstruera all mjukvara för till exempel en multikanalsförstärkare eller DVD-spelare för fordonsmarknaden.

ImageMikael Söderberg har just kommit tillbaka från jättemässan Electronica där Mocean disponerat en femtedel av Xilinx monter för att visa upp den nyligen lanserade Most-lösningen för programmerbar logik.

Och Electronica är symptomatiskt för Moceans sätt att arbeta, företaget lever ett närmast symbiotiskt liv tillsammans med de tre halvledartillverkarna Xilinx, Analog Devices och NXP (f d Philips). Dessutom har man ett nära samarbete med Volvo.

- Det är en ganska nydanande idé att jobba så nära med halvledartillverkarna. Vi definierar deras produkter, får en tidig exponering mot deras kunder och sen säljer de våra produkter.

Mocean säljer således ingen egen hårdvara och inte heller IP över disk. Företaget har därför inga egna säljare. Istället sköter halvledarföretagen marknadsföring och försäljning.

- Vi har ungefär tusen säljare och marknadsförare på ADI, Xilinx och NXP tillsammans, säger Mikael Söderberg och skrattar.

För att det hela ska fungera även i praktiken åker ingenjörer från Mocean regelbundet ut till halvledartillverkarna för att utbilda deras applikationsingenjörer. Och konceptet ser ut att fungera bra.

- Det finns en mycket stark efterfrågan och vi har på kort tid skapat oss en mycket stark ställning på marknaden.

Få projekt är på någon månad, det handlar mist om ett halvår, ofta mer.

- Men vi är inte dyra. Timtaxan startar på 60 euro.

Strid ström av förfrågningar

Upplägget skulle dock inte fungera om man inte utgick från någon av de egenutvecklade referenslösningarna och dessutom fick betalt för det egna IP:et.

Och ska man tro Mikael Söderberg genererar samarbetet med halvledartillverkarna mer affärer än Mocean mäktar med.

- Vi tackar nej till ungefär hälften av affärerna och routar in dem till Xilinx, ADI eller NXP istället.

Att han kan säga det och ändå se lugn ut beror på att de interna utvecklingsavdelningarna inte är direkta konkurrenter med Mocean. Företaget har dessutom två dedicerade ingenjörer per halvledartillverkare som jobbar med support och utveckling.

För att komma så långt har Mocean fått lägga ner mellan 10 och 15 manår på att utveckla sitt IP för Most-bussen.

Arbetet har resulterat i att företaget introducerat alternativa lösningar på en marknad som tidigare varit ett monopol.

Symbiosen med halvledarföretagen är som sagt mycket stark och har bland annat lett till att Mocean anlitar två indiska konsultfirmor som underleverantörer.

- Vi har gjort det i tre år, säger Mikael Söderberg och håller fram en multikanalsförstärkare till en ljudanläggning.

- Våra Indiska partners har gjort layouten och tillverkat korten.

Även här drar man nytta av sina halvledarpartners genom att använda konsulter som de använder och som de är nöjda med.

- Normalt är det en extremt hög risk och Xilinx har använt flera olika underkonsultfirmor i Indien varav flera inte fungerat speciellt bra att arbeta med.

Att man kan ha nära relationer med tre halvledartillverkare beror på att deras produkter inte direkt konkurrerar med varandra. Xilinx säljer FPGA:er, Analog Devices signalprocessorer och NXP mediaprocessorn Nexperia (f d Trimedia).

Xilinx har fordonskvalificerade kretsar i den billiga Spartanfamiljen men också i flaggskeppet Virtex och Moceans IP kan användas i båda. Kärnan i Most-controllern upptar ungefär 2000 logikblock (slices) och en vanlig målkrets är därför Spartan 3S500 där controllern upptar knappt halva kretsen.

Kan strömma data utan att lasta processorn
Tillsammans med Analog Devices har Mocean utvecklat ett Most-gränssnitt som sitter i vissa modeller av Blackfinprocessorerna. Det gäller bland annat Blackfin 549 som just lanserats. Den har förutom Most även Can- och USB-gränssnitt och finns även i versioner med integrerat flash-minne. En funktion som inte funnits hos konkurrenterna är att den kan sätta upp multipla DMA-kanaler för att flytta stora datamängder från Most-bussen utan att lasta ned kärnan i processorn.

Mocean var ursprungligen ett lokalkontor till konsultföretaget Sjöland&Thyselius. Fokus låg på inbyggda system inom försvars- och telekomsektorerna. Bland annat var man med och tog fram den första Mpeg-4-avkodaren som demonstrerades på CeBit 1999. När marknaden vek runt millennieskiftet ändrades fokus mot bilindustrin och år 2003 köptes verksamheten loss och bytte namn till Mocean Laboratories.

Med sig i bagaget fick man bland annat kunskap om inbyggda system, programmerbar logik och signalprocessorer.

- Vi är ensamma om att kunna leverera DVD-playback på Nexperia-processor. Vi har en mjukvara på Nexperia som implementerar hela DVD-"stacken", filsystem, disknavigering, menydekodning, demuxning Mpeg-1- och Mpeg-2-dekodning, säger Mikael Söderberg.

Att biltillverkarna inte väljer en billig DVD-krets från konsumentmarknaden beror på de långa utvecklingscyklerna på två till fem år vilket medför att flera generationer av kretsarna hinner komma och gå innan det är dags för produktion. Och sedan har produkten en livslängd på ett decennium eller två och då måste det finnas reservdelar.

Även en medieprocessor som Nexperia kommer i nya versioner med jämna mellanrum.

- De är åtminstone pinkompatibla i två generationer och så kan man flytta över mjukvaran.

Ska expandera kraftigt
På labbänkarna ligger det infotainmentanläggningar från bland annat BMW och Audi som utvecklats av Mocean.

- Det här systemet sitter i nya X5:an som lanserades i oktober, säger han och pekar på en härva av sladdar och kretskort som sitter ihop med en 7-tums widescreen-LCD.

Under nästa år ska företaget expandera kraftigt och anställa minst 15 konstruktörer. Rekryteringsarbetet är redan påbörjat och jakten på rätt kompetens inom DSP och programmerbar logik pågår för fullt. Mikael Söderberg är övertygad om att det blir enkelt att hitta nya medarbetare.

- Vi betalar bra, har kvalificerade arbetsuppgifter och så är vi med och utvecklar nästa generations halvledarprodukter tillsammans med företag som är världsledande inom sitt område.

För att klara expansionen ska företaget för första gången ta in externt kapital. Det är redan nu klart vem det blir men alla papper är inte påskrivna än så Mikael Söderberg kan inte avslöja namnet.

- Det kommer att bli en riktig vitamininjektion, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)