JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mönsterkort från när och fjärran
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Drygt 30 leverantörer i Elektroniktidningens översikt

I Sverige finns mellan 15 och 20 tillverkare av mönsterkort och ungefär lika många företag som representerar utländska tillverkare. Totalt finns ett fyrtiotal aktörer på den svenska marknaden, varav drygt 30 finns representerade i denna marknadsöversikt.

Hela listan, 40 kb

Den svenska mönsterkortsbranschen undergår en konsolidering, i likhet med kollegorna i övriga Europa. För ungefär tio år sedan fanns cirka 3 000 tillverkare i denna världsdel, och idag finns några hundra kvar, varav ett sjuttiotal i Norden. Totalt finns mellan 15 och 20 tillverkare här i landet, en handfull utländska tillverkare med egna kontor samt ungefär 20 företag som importerar kort.

Den svenska konsumtionen täcks till 20-30 procent av inhemsk produktion, resten importeras. Och att de stora volymerna görs i Asien är ingen nyhet.

För köparna av mönsterkort innebär utvecklingen visserligen färre aktörer att vända sig till. Men samtidigt tvingas tillverkarna att investera i ny teknik för att överleva, vilket gagnar konsumenterna. Fortfarande är dock mönsterkortstillverkning mer ett hantverk än en vetenskap, och ska man ha ett bra resultat till rimligt pris ställs stora krav på kommunikationen mellan beställare och tillverkare. Branschorganisationen MQS, Mönsterkortskvalitet genom samverkan, har i flera år försökt förenkla och förbättra kommunikationsmöjligheterna, men att det alltjämt är ett stort problem kan i princip alla tillverkare vittna om.

Konkurrerar med tiden

- Vi har exempel på beställningar från stora svenska företag där ett och samma kort haft flera tusen fel, berättar Carl-Eric Persson, vd på den svenska mönsterkortstillverkaren Electroprocess i Dalarna.

Hans företag tillhör de som vuxit under de senaste åren, med 20-30 procent årligen. Nyligen investerade man 20 miljoner kronor i nya pläteringslinor, etslinor och utrustning för flerlagerskort, något som femfaldigat kapaciteten på företaget och gett möjlighet att producera större beställningar på kortare tid.

- Vi kan lova leveranser på 16 timmar, det är mindre tid än flyget tar från Fjärran östern, säger Persson.

Att just tiden är det viktigaste konkurrensvapnet för de svenska tillverkarna syns tydligt i tabellerna. Leverans på en dag är i det närmaste standard, jämfört med 5-25 dagar för en del jättetillverkare i Asien.

Sedan är det en annan sak att allt inte kan göras på den kortast utlovade tiden. Ett komplicerat kort med många lager tar givetvis längre tid än ett enkelsidigt kort. Som med allt annat inom mönsterkort gäller det alltså att kontrollera exakt vad som gäller för just den beställning man är intresserad av.

Att tekniken går framåt märks tydligt om man studerar Elektroniktidningens marknadsnycklar några år bakåt i tiden. Idag är geometrier på 0,3 mm för pläterade hål och 0,1 mm för ledare och isolationsavstånd vardagsmat för många tillverkare. Den som behöver dolda och blinda vior har idag många tillverkare att välja mellan. Allt fler anger också att de klarar mikrovia, antingen med laser eller med annan teknik.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)