JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det lönar sig att låtsas
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Peter S. Magnusson har byggt ett företag på konsten att simulera

I höstas fick programvaruföretaget Virtutech en utmärkelse på Comdex, den största amerikanska datamässan. I sommar ställer samma företag ut på elektronikkonstruktörernas Mecka, Design Automation Conference i New Orleans.
Peter S Magnussonär 37 år och uppväxt i Argentina och Danmark.

Civilingenjör KTH-Datateknik, examen från Handels. Forskare på Sics, avdelningen för datorarkitektur, 1990-1998. Anlitas som IT-rådgivare av Öhman Fonder (numera Salus Ansvar) och sitter i styrelsen för Nordstiernan Ventures.
Detta hoppande mellan kategorierna har sin förklaring, enligt grundaren Peter S Magnusson.

- Virtutech har sitt ursprung i gränssnittet mellan hårdvara och program, och sedan har verksamheten expanderat både uppåt och nedåt från den gränsen, säger han.

Simics, Virtutechs enda produkt, är en simulator som från början togs fram för att simulera processorer.

Sedermera insåg man att samma grundteknik kunde användas för att simulera andra system, som till exempel Internet och andra nätverk. Och den senaste idén är alltså att även elektronikkonstruktörer som gör annat än processorer kan ha nytta av Simics.

- Det vi kan bidra med är att låta hårdvaruutvecklarna arbeta under villkor som är representativa för den färdiga tillämpningen. Konstruerar du till exempel en krets som ska sitta i en mobiltelefon så kan Virtutech bistå dig med en simulerad telefon att köra din kretssimulering mot.

- Däremot tror jag inte att vi kan göra något som är bättre än de kretssimulatorer som redan finns. Det vi gör istället är att lägga till ett gränssnitt för Verilog- och VHDL-modeller i Simics.

Virtutech grundades sommaren 1998 av Peter S Magnusson och fyra kollegor från Sics (Swedish institute of computer science). Det var den logiska fortsättningen på ett arbete som vid det laget hade pågått länge inom institutets väggar.

- Vi som drog igång hade en övertygelse om att här fanns en teknik som vi hade arbetat fram under nästan tio år och som kunde bli någonting stort. Dessutom lockades vi av tanken på att starta ett företag som var sådant att vi själva skulle ha velat söka jobb på det, säger Peter S Magnusson.

Förbättra datakraften

- Det kanske låter högtravande, men jag är övertygad om att den enskilt viktigaste uppgiften för mänskligheten framöver är att förbättra datakraften. I stort sett allt man vill åstadkomma kräver fler och bättre datorer. Virtutechs bidrag till den utvecklingen är att tillhandahålla den generiska simuleringsplattformen.

1998 var ett utmärkt år att starta ett IT-företag. Eller ett hemskt år, det beror på hur man ser det. Pengarna flödade, tidningarna skrev spaltkilometer om allt som kunde tolkas som IT, och mer än en entreprenör sögs med i virvlarna bara för att vakna upp på ruinens brant några år senare.

Men inte Virtutech.

- Det är klart att vi hade viss nytta av IT-boomen, det fanns en stor investeringsvilja under de där åren, men vi ville aldrig bli ett börsnoterat dotcom-bolag. Ingen av oss var ute efter att snabbt håva in pengar, vi hade ett projekt vi ville arbeta med.

Med tiden har Virtutech släppt in några nya ägare och den vägen dragit in pengar, men börsintroduktion har inte stått på dagordningen. Tillväxten har varit maklig, från fem till 25 anställda, vilket enligt Peter S Magnusson beror på att man vill växa i takt med efterfrågan och slippa skuldsätta företaget.

Alla stannar kvar

Personalomsättningen har också varit extremt låg. Med undantag för några få som har fått veta att de inte håller måttet har ingen av de fast anställda slutat. Om målet för kvintetten från Sics var att skapa ett företag som de själva ville arbeta på så tycks effekten ha blivit att även andra vill arbeta där.

- Bara i år har vi fått runt 75 ansökningar från folk som vill börja arbeta hos oss, och jag ser ju på betygen att många av dem tillhör de översta procenten av sin årskull på KTH, säger Peter Magnusson.

- Betyg från högskolan säger inte allt, men de är väldigt bra indikatorer. Om någon har ett högt snittbetyg tittar vi definitivt en gång till på ansökan innan vi sorterar bort honom eller henne, för att vara säkra på att vi inte gör ett misstag.

Fram till i januari i år var Peter S Magnusson vd för Virtutech. Det uppdraget lämnade han för att flytta till Kalifornien och dra igång det amerikanska dotterbolaget.

- Det är inte nödvändigt för oss att finnas i USA, men det underlättar definitivt försäljningen. Förra året hade vi 90 procent av vår försäljning där.

Bland kunderna finns storföretag som AMD, Hewlett-Packard och Sun Microsystems. Simics används också i undervisningen på många amerikanska universitet.

Och efter DAC i sommar är det meningen att listan ska utökas med en rad elektronikföretag.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)