JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiljava kan bli 200 gånger snabbare
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Javaprogram kan löpa 200 gånger snabbare i mobiltelefoner om man stoppar in JA108 mellan huvudprocessorn och minnet. Det hävdar amerikanska Nazomi.
Ett program istället för två

JA108 sitter på en SRAM-buss mellan huvudprocessor och minne, ur huvudprocessorns perspektiv ser den ut som minne. Normalt släpper JA108 igenom trafiken, men dyker det upp Javakod laddas den i JA108s cache, och exekveras medan huvudprocessorn rullar tummarna.

Det betyder att JA108 är kompatibel med alla processorer och operativsystem. Det behövs ingen portering.

En detalj i JA108 är att de 16 bottenelementen i javastacken ligger i register. Idén är patenterad. Eviga push och pop till minnet är en av de stora energislukarna när javaprogram exekveras. JA108 kan istället oftast arbeta mot register, som vanliga maskinspråk. Registerstacken blir sällan full enligt Nazomis tester. Normalstorleken är fem element.

Registerstacken är en av förklaringarna till snabbheten. Men den viktigaste är att bara ett program exekveras i systemet, inte två, som när en virtuell javamaskin används.
Javaprocessorn JA108 tar över från huvudprocessorn när javainstruktioner ska exekveras.

Enligt Nazomi är detta den enda lösningen i sitt slag, att låta en javaprocessor arbeta i par med huvudprocessorn. Andra lösningar för att trimma Java är att addera javainstruktioner till huvudprocessorn respektive att använda en javaprocessor ensam.

Problemet med en ensam javaprocessor är att den kräver nya verktyg, operativsystem och drivrutiner.

Nazomi är grundat av Javafolk från Sun som bland annat var med när Sun misslyckades att lansera sin javaprocessor.

Snabb = energisnål

Nazomis egna tester visar stora uppsnabbningar, mellan 15 och 60 gånger. Till och med 200 gånger i ett test som utnyttjar möjligheten att köra javabihanget i dubbla klockfrekvensen.

Energi är effekt gånger tid, så snabbheten ger energisnålhet. Som snabbast utför JA108 sin uppgift på en procent av energin. Alternativt kan snabbheten användas för till exempel mjukare animeringar - Java i japanska nallar används mycket för grafik.

Nazomis teknik finns som IP för integrering under namnen Jstar och Jsmart. JA108 massproduceras redan idag. Fler chips är på gång, serien heter Kchip.

Det är i Kina, Japan och Korea som de första JA108-produkterna kommer att dyka upp. Åttan i "JA108" är ett asiatiskt lyckotal.

Prognoserna för Java i mobiltelefoner pekar rakt uppåt just nu. År 2004 kommer det att finnas hundratals miljoner javanallar, varav fler än hälften använder hårdvaruacceleration av något slag.

Svenska Imsys har i sammanhanget stakat ut en egen nisch med en åttabitars javaprocessor. Med bara åtta bitar tävlar inte Imsys på nallemarknaden.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)