JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lätt att fuska med CE-märkningen

Företag kan CE-märka sina produkter utan att någon utomstående behöver kontrollera att de uppfyller kraven för EMC.

Oseriösa företag kan fuska med kontrollerna. Elsäkerhetsverket gör stickprov för att kolla om företagen håller vad de lovar.



Jan Ancker, försäljnings- och marknadschef på kraftaggregatföretaget Powerbox ser fuskandet med CE-märkningen som ett stort problem.

- Långsiktigt ser vi nyttan av att tillverkningen av elektronikprodukter standardiseras, så att störningar på elnätet med medföljande problem minskar, säger han.

- På kort sikt så drabbas vi dock av att det finns lycksökare i branschen som sätter dit CE-märkningen utan att kontrollera att de uppfyller de krav de påstår sig klara av.

Det är idag fullt möjligt för ett företag att påstå att man följer de krav som finns utan att egentligen kontrollera om det stämmer. Tillverkaren har rätt att själv bedöma om man följer den harmoniserade standarden, om man anser sig ha den kompetens som krävs för bedömningen.

Anser företaget däremot att kompetensen saknas kan det självt välja testlaboratorium för nödvändiga tester.

Endast när det visar sig att produkten har egenskaper som innebär att standarden inte kan följas krävs det att ett behörigt organ, så kallad competent body, anlitas.

- Vi skulle föredra att man testade sina produkter hos en oberoende myndighet, som hade en fast referens för vad som anses störande i olika miljöer. I dag är kraven så luddigt formulerade att det blir upp till varje företag att tolka hur störande deras produkter är, säger Björn Grön, hårdvaruutvecklare på Axis Communications i Malmö.

EUs krav på fri rörlighet för varor ligger bakom dagens system. - Om varje land själv ställde kriterier för hur störningsgraden ska tolkas skulle det anses vara handelshinder och begränsa rörligheten, vilket inte är tillåtet, förklarar Magnus Axelsson på Elsäkerhetsverket.

- Men visst visar vi ett stort förtroende för företagens förmåga till självkontroll.



Stickprov


Elsäkerhetsverkets uppgift som granskande myndighet blir därför än viktigare, säger han. Verket gör marknadskontroller i form av stickprov, mellan 80-100 stycken per år. Främst testar man nya produkter som kan misstänkas innehålla elektronik som vanligtvis ger upphov till störningar. Om det visar sig att en produkt kraftigt avviker från EMC-kraven kan den förbjudas på marknaden.

Risken för upptäckt finns alltså. Och för många företag är det värdefullt att kunna hålla vad de lovar.

- Som ett etablerat företag med kända produkter är det otroligt viktigt att vi verkligen följer de föreskrifter vi är skyldiga att följa. Vi skulle förlora mycket om det skulle bli känt att vi inte tar seriöst på det vi har sagt att vi ska hålla, säger Roland Timgren, projektledare för elektronik inom Electrolux.

LR



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)