Amerikanska Jedi Technologies har utvecklat en hjälpprocessor som i realtid kompilerar Javas bytekod direkt till maskinkod. Hjälpprocessorn kan kombineras med de flesta 32- eller 64-bitars inbyggnadsprocessorer.
Det största problemet med att använda Java i inbyggda system har varit att den virtuella javamaskinen, JVM, är för långsam. Hastigheten kan ökas med en minneskrävande Just-In-Time kompilator, JIT, som kompilerar delar av Javas bytekoden till maskinkod då det behövs. En mer effektsnål lösning är dock en javaprocessor som kan exekvera Javas bytekod direkt.
Javaprocessorer, såsom Suns Picojava, har funnits på marknaden i flera år men genombrottet dröjer. Ett nytänkande inom området kommer nu från det nystartade företaget, Jedi Technologies. Jedis 32-bitars hjälpprocessor, kallad Jstar, är en hårdvaruaccelerator som kan kompletteras med en vanlig risc- eller cisc- inbyggnadsprocessor.
Jstar sitter mellan processorkärnan och sitt cacheminne, där den översätter Javabytekod direkt till mikroinstruktioner. Jstar kan integreras på en krets utan att man behöver ändra processorns in- och utgångar. Den kräver inte heller att man ändrar realtidsoperativsystemet, instruktionsuppsättningen eller benkonfigurationen. Hjälpprocessorn erbjuds som en licenser- bar modellbeskrivning i Verilog och ryms på 1 mm2 tillverkad i 0,18 μm.
Jstar ger bra Javaprestanda utan minnes- och effektkrävande JIT-kompilator, men den behöver en JVM. Den kan dock användas med olika virtuella maskiner, och vissa börjar bli riktigt kompakta. Jedi har implementerat Jstar på en R3000 Mipsprocessor med Suns Personaljava och sägs då öka Javaprestandan med 600 procent.