JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Måttlig efterfrågan på ny kompetens

De flesta produktionschefer är nöjda med sin nuvarande personal. Bara 14 procent anger idag att de anställda inte kan hantera och förändra elektroniktillverkningen på rätt sätt.

Den åsikten återspeglas också i det faktum att drygt 40 procent av företagen inte tänker anställa särskilt många högskoleingenjörer eller civilingenjörer.

Elektronikproduktion är av tradition ett fält där akademiska kunskaper inte står lika högt i kurs som på andra områden i industrin.

En förklaring till det är naturligtvis bristen på akademiska utbildningar i ämnet. Det har i sin tur gjort att många av dagens produktionsansvariga är mer eller mindre självlärda, vilket i någon mån kan förklara det låga intresset för högskoleutbildade ingenjörer.

Men uppgifterna om personalbehov går isär. Enligt marknadsnyckeln på sid 24 behöver legotillverkarna i Sverige anställa 400 personer bara i år. Därtill kommer de amerikanska jättarna Solectron och SCI som båda enligt uppgift tänker rekrytera ett hundratal produktionskunniga personer till sina utvecklingscentrum i Stockholm.

Men det inte är så lätt att hitta produktionskunnigt folk i Sverige. Det kommer att dröja många år innan de nya civilingenjörsinriktningarna resulterar i nya kadrer elektronikproduktionsexperter.

De professurer som ska inrättas i enlighet med forskningspropositionen lär inte heller öka utbudet på så kort sikt som två år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)