JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljöpionjärerna har börjat certifiera sig

Ett trettiotal svenska företag har miljöcertifierats enligt ISO 14001. Nummer fem var Landis & Staefas Huddingefabrik som certifierades i slutet av oktober.

I likhet med de flesta andra skaffade man sig EMAS-registrering på samma gång.

På kaffeautomaterna hos Landis & Staefa i Huddinge finns företagets miljöpolicy uppklistrad så att alla kan läsa och begrunda medan de väntar på kaffet. Företaget har arbetat med miljö några år och har nu även officiella intyg på sina miljösatsningar.

För ungefär 700 000 kronor i arvoden till externa krafter och mellan tre och fyra egna manår har Landis & Staefa skaffat sig två miljöintyg, ett enligt EMAS, EUs Eco Management and Audit Scheme, och ett enligt den internationella standarden ISO 14001.

- Vi tror att miljöanpassning är framtiden och då är det lika bra att vara tidigt ute, berättar Caroline Rosenberg, miljösamordnare, och lägger till att företaget var tidigt ute med ISO 9001 också, först i Sverige.

Hon visar runt i fabriken och förklarar att här samlas kasserad koppartråd in, där stålspånor och där glas för återvinning. Längre bort vid våglödningsmaskinen ska flussmetoden ändras för att bli mer miljövänlig.

Många av åtgärderna vidtogs redan innan ISO och EMAS blev aktuellt. 1990 bildade koncernen en miljöstab vid huvudkontoret i Schweiz. 1993 var det dags för första miljörevisionen av Huddinge-fabriken. Sedan följde åtgärdsprogram, mätningar av utsläpp med mera. Men ISO och EMAS har ändå tillfört miljöarbetet något, menar Caroline. Framför allt struktur.

- Risken att vi ska missa något är mindre med de tydliga scheman för miljöarbetet som ISO 14001 ger, säger Caroline.

Inför certifieringen gick företaget, konsulter och revisorer igenom företaget ytterligare en gång och gjorde en miljöinventering. Gamla miljösynder, ända från det att fabriken byggdes 1963, letades upp och de nuvarande miljöriskerna gicks igenom. Sedan delades synder och risker in i klasser efter hur viktigt det är att det åtgärdas.



Säljer energibesparing


De viktigaste åtgärderna finns med i årets miljöprogram. I slutet av året ska man gå igenom vad som gjorts och inte gjorts innan nästa års miljöprogram fastställs.

En anledning till att Landis & Staefa satsar så mycket på miljö är att företaget tillverkar ställdon för ventiler som ingår i den reglerutrustning för ventilation som marknadsdivisionen säljer.

- Vi säljer alltså i princip energibesparing, menar Caroline Rosenberg.

Företaget drogs också med i miljöarbetet genom en av koncernens tidigare huvudägare, Stephan Schmidheiny, som var en av männen bakom internationella handelskammarens miljöprogram och FNs miljökonferens i Rio. Landis & Staefa satsar alltså inte på certifiering bara för papperets skull.

- Det är för övrigt inte ens möjligt, menar Caroline.



Liten extrakostnad


Hon har även jobbat med kvalitetsstandarden ISO 9000. Till skillnad från ISO 9001 är kraven på ständiga förbättringar tydligt formulerade i ISO 14001.

När Landis & Staefa valde att dubblera med en EMAS-registrering gjorde det bara som alla andra. EMAS och ISO liknar varandra väldigt mycket, och går man igenom processen för den ena så är extrakostnaden för den andra väldigt liten.

Den största skillnaden är att EMAS föreskriver öppenhet. Företagen måste redovisa sina miljömål och uppföljningen av dem offentligt vilket ISO 14000 inte kräver.

Men bland kunderna är certifikaten inte likvärdiga. De inom offentlig sektor brukar föredra EMAS, som utvecklats i offentlighetens ljus bland politiker och EU-tjänstemän medan industrikunder brukar föredra ISO 14000 som ju utvecklats av industrirepresentanter.

Än har ingen kund uttryckligt krävt vare sig ISO 14001 eller EMAS. Landis & Staefa kräver inte heller någondera av sina leverantörer. Företaget kräver för övrigt inte heller kvalitetscertifikat trots att det var tidigt ute även här. Varken ISO 9000, 14000 eller EMAS säger ju något mer än att företaget har en viss grundnivå på arbetet och att det tänker fortsätta jobba med miljö. Det räcker ofta inte, utan företagen som handlar med varandra vill veta mer.

- Men visst är miljöcertifiering en fördel, säger Caroline.

Kerstin Lundell

Frilansjournalist



Fakta om EMAS och ISO 14000


44 EMAS-intyg har delats ut i Sverige till ungefär 20 företag sedan förordningen godkändes i april 1995. EMAS-intyg delas ut per anläggning och ett företag kan alltså ha flera intyg. Landis & Staefas Huddingefabrik var nummer åtta i Sverige.

För ISO finns ingen samlad statistik, men Lars Waldner på Swedac som ackrediterar ISO-certifieringsorganen, tror att antalet certifierade enligt ISO 14000 följer EMAS eftersom de flesta dubblerar. Men han lägger ändå till några och tippar att ett trettiotal ISO-certifikat, ISO 14001 för miljöledning, bör ha delats ut.

ISO 14000 består av sex olika delar, miljöledning, miljörevision, miljörapportering och -redovisning, miljöterminologi, livscykelanalys och miljömärkning. Än så länge är enbart de två första klara, och det är bara enligt den första, 14001 för miljöledning, som det går dela ut certifikat.

EMAS och ISOs mål liknar varandra, men EMAS saknar ISOs tydliga miljöledningssystem. Därför tror de flesta att EMAS kommer att hänvisa till ISO 14001.

I väntan på den formella kopplingen mellan systemen gör företagen sin egen sammankoppling genom att skaffa såväl EMAS-registrering som ISO-certifikat. EMAS kan dessutom bli krav vid offentlig upphandling inom EU. EMAS-registrerade företag ingår i ett offentligt register i EU.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)